Harakiri ‘En Kahraman Rıdvan’la Geri Dönüyor!

harakiri

Bundan yaklaşlık bir sene önce ilk sayısına verilen 150 bin TL’lik uçuk bir ceza sonrası sadece iki sayı görebilen Harakiri dergisi geri dönüyor! Hem de Bülent Arabacıoğlu’nun 20 yıldır aramızda olmayan ‘En Kahraman Rıdvan’ıyla.

Akşam gazetesinden Nilay Örnek‘in haberine göre Harakiri dergisi yenilenen bir kadro ile daha güçlü ve daha ferah bir nefesle yeniden yayın hayatına başlıyor. Peki, o cephede neler yaşanıyor? İşte Nilay Örnek’in kaleminden kısa kısa notlar:

[stextbox id=”black”]ÇİFT İMZAYLA YENİDEN

Dilden dile anlatılan bir şeydir, Oğuz Aral’ın zamanında mizahçıları ‘çizgiciler ve espriciler’ diye ikiye ayırdığı Harakiri benim için bu açıdan önemli bir dergi oldu ilk iki sayısında; çift imzanın göründüğü, kötü çizginin, kargacık burgacık yazıların yer almadığı…

Dergi ‘ikinci baharında’ da çift imza geleneğini sürdürüyor. Perker’e, Genel Yayın Yönetmeni olduğu dergiyle ilgili böyle bir görüşüm olduğunu söylüyorum; ‘espri ya da hikayeyi bulan ile çizenin ayrı kişiler olabilmesi halini’ kendilerinin de çok sevdiğini, bunun mizah ve çizgi kalitesini, dergi ruhunu, ‘çete’ hissini artırdığını söylüyor.

Ağustos sayısı erkenden, yani temmuzda piyasaya çıkacak, 2 ay piyasada kalacak. Eylül’den itibaren de Harakiri tam gaz yol alacak.

 

[stextbox id=”black”]EKİPTE KİMLER VAR?

 

  • Kutlukhan Perker, Serhat Gürpınar, Birol Bayram, Atilla Atalay, Behiç Pek, Can Baytak, Mesud Ata, Emirhan Perker, Doğan Pehlevan, Cemal Söyleyen, Felat Delibalta, Taylan Kurtuluş, Metin Fidan, Betül Yılmaz, Mehmet Ersoy ve Güven Bilge ilk iki sayıda da olan isimler…
  • Genç çizerlerden Alpi, Emir Sağlam, bir süredir Leman’da da çizen 15 yaşındaki Mert Dolapcıoğlu da ekipte…
  •  İlk iki sayıda olmayan Cengiz Üstün, ABD’de DC Comics’e çizen Yıldıray Çınar ve Kamil Masaracı da bu sayıda olacak. Yıldıray Çınar’ın daha önce hiçbir mizah dergisinde çizmediğini; özel olarak Harakiri’yle başladığının altını çizmek gerek.
  •  İlginç bir sinema bloğu olan Ters Ninja’nın yazarı Ege Görgün de Harakiri’de.
  • Ve esas sürpriz ‘En Kahraman Rıdvan’; 20 yıl aradan sonra Harakiri ile dönüyor. Bülent Arabacıoğlu  yepyeni bir hikayeyle okuyucularına kavuşuyor. Hep sonraki sayıya gönderme yapan, ‘arkası yarın’ hikayeleri çizen Arabacıoğlu, ilk kez bu sayıya özel, bir sayıda başlayıp biten bir hikaye çizecek. Sonraki sayılarda ise ‘En Kahraman Rıdvan’ yine devam eden öykülerle Harakiri’de yer alacak.
  • Arabacıoğlu, Gırgır’daki Panaroma sayfasının bir benzerini Harakiri’ye yapıyor; Gırgır’daki gibi bir sayfanın da 1989’dan beri yapılmadığı düşünülürse…
  • Harakiri’de artık tek tek karikatürler yer almayacak; küçüklü büyüklü öyküler olacak. (Doğrusu Birol Bayram’ın ‘Asosyal Medya’ adlı köşesine hayran biri olarak buna üzülmedim değil; not düşeyim).

 

 

[stextbox id=”black”]Faaliyet raporundan çıkan heykel sergisi!

İSTANBUL’da, Tophane-i Amire Tekkubbe Salonu’nda geçtiğimiz 10 gün içinde çok etkileyici bir sergi vardı: ‘Sanata Dönüşüm’. Borusan Holding’in Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği bu sergi atık metalden yapılmış ‘muhteşem’ heykellerden oluşuyordu. Göremeyenlerin çok şey kaçırdığını söylemek hata olmaz sanırım. Ancak bu eserlerin bir kısmını Borusan Holding satın aldı, bir kısmı da pek çok yerde daha sergilenecektir eminim.

Ancak benim asıl ilgimi çeken eserlerin var oluş biçimi; ortaya çıkış öyküsü. O da şu ki; Borusan Holding her yıl bir ‘faaliyet raporu’ hazırlıyor. Hani şu sıkıcı olan, rakamlardan geçilmeyen raporlardan. Bu dünyanın pek çok yerine de gönderilebiliyor, yurtiçindeki pek çok iş adamının masasına da konulabiliyor. İşte Borusan bu raporları renklendirmek adına her sene farklı bir ‘faaliyet’ yapıyor. Bu seneki faaliyet de ‘Sürdürülebilirlik’ temasıyla yapılan bir yarışma. Türkiye genelinde Güzel Sanatlar Fakülteleri nezdinde bir atık metal heykel yarışması başlatılıyor aralık ayında. Beklenenin çok üzerinde; 12 üniversiteden 112 eser başvurusu yapılıyor.

Türkiye’nin her yerinden cebinde ‘gönderim parası’ olmayan gençler dahi yarışmaya katılıyor. ‘Sanata Dönüşüm Atık Metal Heykel Yarışması’ sonucunda seçilen 26 eser de heykeltıraş Eşber Karayalçın’ın koordinatörlüğünde sergileniyor. Sergi taze bitti; pek çok eser satın alındı ve Borusan Holding’in faaliyet raporu muhteşem eser resimleriyle bambaşka bir hal aldı.

Herkese böyle hayırlı faaliyetler diliyorum!