5. Kocaeli Kitap Fuarı Başlıyor

kocaeli kitap fuari 5 1
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, “Kağıttan Dünyaların Keşfi” sloganıyla bu yıl 5.’sini düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı 11 Mayıs Cumartesi günü açılıyor.

Ayşe Kulin, Can Dündar, Sunay Akın, Hüseyin Gülerce, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı, İsmet Özel, Ece Temelkuran, Mustafa Armağan, Murat Menteş ve daha birçok yazar ve 350 yayınevi, 500 etkinlik, 20 sahaf ile 30 sivil toplum kuruluşunu ağırlayacak olan 5. Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl kitap fuarcılığında bir ilke imza atarak sosyal medya fenomenleri Taci Kalkavan, Argostroloji, Zeki Kayahan Coşkun, french_oje, İstiklal Akarsu, Sami Hazinses, Serdar Kuzuluoğlu gibi isimlere de ev sahipliği yapacak.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanı sıra konuk ülke Kırgızistan’ın Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Rayev’in de katılacağı fuarın açılışında, Selvi Boylum Al Yazmalım’ın yazarı Cengiz Aytmatov’un kızı ile aynı adı taşıyan efsane filmin başrol oyuncuları Kadir İnanır ile Türkan Şoray da yer alacak.

Fuar kapsamında 5 bin kişinin aynı anda kitap okuyacağı organizasyon öncesi Kocaeli’deki ağaçlar kitaplarla süslenerek buradaki kitaplar halka ücretsiz dağıtılacak. Ayrıca kitap kumbarasında fuar boyunca kitap bağışı toplanarak, fuar sonrası Elazığ Islahevi’nde kalan mahkum çocuklara ulaştırılacak. Toplantıda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, ilkini 2009 yılında gerçekleştirdiği Kocaeli Kitap Fuarı’nın büyüyerek yoluna devam ettiğini söyledi. Genel Sekreter Yazıcı, fuarın, başta Kocaeli olmak üzere bulunduğu bölgedeki kitapseverleri yazarlarla buluşturmayı hedeflediğini belirterek “fuar, aynı zamanda kitap okumayı sevdirmeyi amaçlamak için yola çıktı” dedi.

Türkiye’de yerel yönetimler arasında bir ilke imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl 320 bin ziyaretçi ve 450 kültürel etkinliği ile Türkiye’nin en büyük ikinci kitap fuarına ev sahipliği yaptığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: “Kocaeli’deki kitap fuarının ardından Samsun, Ordu, Malatya, Van gibi pek çok büyük ilde kitap fuarları açılmaya başlandı. 4 yılda toplam 790 bin kişinin ziyaret ettiği Kocaeli Kitap Fuarı’na sadece 2012’de 320 bin kişi geldi.”

Genel Sekreter Yazıcı, fuar kapsamında Kocaeli’deki ağaçları kitaplarla renklendirecek olan belediyenin, ağaçlara e-kitap okuma aygıtları asarak “Ağaçlar kitap açtı” diyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Yine fuar kapsamında tiyatrocular ünlü edebiyatçıların figürleriyle halka okumayı sevdirmeye çalışacak. Kalabalık mekanlar ve Kocaeli Üniversitesi’nde her temsil edilen yazarın kitabı imzalanarak günün belli saatlerinde halka dağıtılacak.”

kocaeli kitap fuari 5