Blaylock’un “Leviathan”ı Raflarda

leviathan blaylock top

Farklı ve esprili tarzıyla dikkat çeken, steampunk türünün de öncülerinden kabul edilen Amerikalı yazar James P. Blaylock nihayet, “Leviathan(Arzın Merkezine Bir Başka Seyahat) adlı kitabıyla Türkçede!

Giles Peach benzersiz bir adamdı. Boynunun iki yanındaki solungaçlarla ve perdeli parmaklarıyla doğmuştu.

Leviathan -  Arzın Merkezine Bir Başka SeyahatEdgar Rice Burroughs okumayı ve icatlarla haşır neşir olmayı severdi.

Eski bir elektrikli pervanenin motorundan Güneş Sistemi’nin minyatür bir modelini yapmayı başarmıştı.

Sonra konserve kutularından yapılmış bacaklara sahip mekanik bir adam geliştirmişti.

Sonunda en büyük icadı üzerinde çalışmaya başladı: Arzın merkezine doğru yol alacak bir makine, kazıcı bir Leviathan!

Çok mu absürt? Belki öyledir. Ama Giles Peach en acayip hayalleri bile gerçeğe dönüştürecek güce sahipti.

“Blaylock kusursuz klasiklerin öyküleriyle öyle bir oynuyor ki, okurken diliniz uçukluyor. Ve bunu sadece yazdıklarıyla değil, aynı zamanda yazım tarzıyla da yapıyor.” Philip K. Dick

“Edebi olarak kusursuz. Blaylock’un nevi şahsına münhasır karakterleri modern dünyayla öyle çatışıyor, savaşıyor ve mücadele ediyorlar ki, ayaklarımızın altındaki asfalttan şüphe eder hale geliyoruz. Blaylock, dünyaya dair kendine has bir kafaya sahip ve bu yanını ustaca ve hayli muzip yollarla aktarmayı da başarıyor.” Tim Powers, Anubis Kapıları’nın Yazarı

James P. Blaylock
James P. Blaylock
James P. Blaylock, arkadaşları Tim Powers ve K.W. Jeter ile birlikte Philip K. Dick’ten dersler almıştır. Powers’la birlikte William Ashbless karakterini yaratmıştır. Bu üç yazar steampunk akımının öncüleridir. Blaylock’un steampunk romanı “Homunculus” 1986 yılında Philip K. Dick Ödülü’nü kazanmıştır. Kısa öykülerinden “Paper Dragons” (Kağıttan Ejderhalar) 1986’da, “Thirteen Phantasms” (On Üç Hayal) 1997’de Dünya Fantezi Ödülü’ne layık görülmüştür. “Unidentified Objects” (Tanımlanamayan Nesneler) adlı öyküsü ise 1990 yılında O. Henry Ödülü’nü kazanmıştır.

’ndan çıkan kitabın çevirisini Barış Baysal, kapak tasarımını ise Şahan Yatarkalkmaz üstleniyor. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.