“Mongoliad” Geliyor

mongoliad 1 top

2010 yılında deneysel bir proje olarak başlayan, internet ve akıllı telefon uygulamaları üzerinden bölümler hâlinde yayınlanan, sonra da gördüğü büyük ilgi üzerine basılı kitap hâline dönüştürülen Mongoliad üçlemesinin ilk cildi pek yakında Türk okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.

Yıl 1241… Moğolların Avrupa’yı istilası neredeyse tamamlanmış durumdadır. Cengiz Han’ın oğulları tarafından yönetilen ordular, gözlerini yeni topraklara dikmiştir. Krallardan köylülere kadar herkes aynı kaderle yüzleşmek üzeredir, ta ki bin yıllık gizli bir geleneğin mirasçısı olan küçük bir savaşçı grubu, Hanlar Hanı’nı öldürmek için tehlikeli bir planı uygulamaya koyana kadar…

mongoliad 1Doğu ülkelerine doğru yapılacak bu tehlikeli yolculukta savaşçı keşişlerden oluşan bu seçkin gruba tarikatlarının lideri olan yaşlı bir adam önderlik edecektir. Yaşlı adamın planının delilik olduğunu düşünen, ele avuca sığmaz ve keskin zekâlı bir kadın ise onlara rehberlik etmek zorunda kalacaktır. Yine de bu küçük grup, Moğol İmparatorluğu’nun akınlarını durdurmak için Batı Ülkelerinin en son ve tek umududur.

Bu esnada, Moğol cephesinde farklı bir mücadele verilmektedir. Oldukça yetenekli bir savaşçı olan genç Ganşuk, efendisi Çağatay Han tarafından hiç de alışık olmadığı bir vazifeye gönderilir: Hanlar Han’ı Ögeday Kağan’ın içki problemine bir çözüm bulmak. Sarayın âdetlerine hiç de alışık olmayan Ganşuk kendini entrikalar, garip kurallar ve bazı acı gerçeklerle yüz yüze bulur. Genç savaşçının alışık olmadığı bu savaş meydanından geri çekilme lüksü yoktur; çünkü — çok geçmeden kendisinin de anlayacağı gibi — tüm imparatorluğun kaderi başarılı olmasına bağlıdır.

Tarihi gerçekleri konu almasına rağmen anlatım bakımından fantastik romanları aratmayan; macera, yolculuk, entrika ve destansı savaşlarla dolu bir serüven olan Mongoliad.

Bilimkurgunun önemli yazarlarından Neal Stephenson önderliğinde bir araya gelen isimler, ayrı ayrı yeteneklerini konuşturup bu ortak romana imza attılar. Sadece yazarlar değil, bilgisayar programcıları, görsel sanatçılar, film yapımcılarının da birlikte giriştiği bu ilginç proje, en sonunda elle tutulur bir roman haline geldi.

İthaki Yayınları’ndan çıkacak kitabın çevirisini , yayına hazırlığını ise M. İhsan Tatari üstleniyor. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.