Doris Lessing Aramızdan Ayrıldı…

Doris Lessing top

Özellikle ırkçılık, toplumsal adalet, çevre gibi konulara değinen, bu konularda eserler veren ve bizlerin isimli bilimkurgu serisiyle de tanıdığımız Nobel ödüllü Britanyalı yazar Doris Lessing 17 Kasım sabahında hayata gözlerini yumdu…

Ekim 1919’da ailesinin yaşadığı İran’da dünyaya gelen yazar, şu anda Zimbabve olarak bilinen Güney Rodezya’da büyüdü. Rodezya’da okula başlayan ve eğitimi 14 yaşında sona eren Lessing, santral memurluğu, hemşirelik, gazetecilik gibi çeşitli işler yaptı.

Beyaz bir kadın ile zenci uşağı arasındaki ilişkiyi anlatan “Türkü Söylüyor Otlar” adlı romanını 1950’de yayımlayan Lessing için kadın hareketi açısından önem taşıyan 1962’deki “Altın Defter” adlı eseri dönüm noktası oldu. Yazarın diğer önemli kitapları arasında “Terörist“, “Siyah Madonna“, “Beşinci Çocuk“, “Cehenneme İniş“, “Mara ile Dann” bulunuyor.

İngiltere’nin savaş sonrası en önemli yazarlarından biri olan Lessing, Güney Afrika’ya yönelik eleştirileri nedeniyle uzun yıllar bu ülkeye girişi yasaklanmıştı.

Bir efsane daha göçtü bu topraklardan. Ruhu şad olsun.