Fantazyanın Ustalarından Tehlikeli Kadınlara Dair

Dangerous Women top

3 Aralık’ta satışa çıkan “Dangerous Women(Tehlikeli Kadınlar) antolojisi, fantastik edebiyatın büyük isimlerini sayfalarında sıra dışı bir konu için konuk ediyor.

Bu defa erkeklerinin arkasına saklanan, savaşlarda kurban olan, savaş ganimeti olarak el değiştiren kadınlar yok. Çünkü bu kitap kadın kahraman ve kötülerinin öykülerini yazıyor!

Dangerous Women’ın yazar kadrosu okurları meraklandıracak kadar renkli! Jim Butcher, Harry Dresden’in dünyasını anlatan bir öyküsüyle katkıda bulunurken, George R.R. Martin tam 35.000 kelimelik bir kısa romanla yerini alıyor. Martin’in bu katkısında Ejderhaların Dansı ile ilgili olarak, Taht Oyunları’ndan yaklaşık  2 yüzyıl önce Westeros’u ikiye bölen devasa bir iç savaşı konu ediyor. Ama bununla da kalmıyor kitabın zenginliği. Çünkü Diana Gabaldon yeni bir “Yabancı” öyküsüyle koltuğuna oturuyor.

Dangerous Women
Kapak Görseli

Geçtiğimiz aylarda Pegasus Yayınları tarafından dilimize kazandırılan Büyücüler kitabının yazarı Lev Grossman, Büyücüler evreninde geçen bir hikâyesini kitaba taşıyor.

Ancak bununla da bitmiyor. Tamamı bu kitaba özel olarak tasarlanmış cesur kadın kahramanlar ve kötüler Brandon Sanderson, Joe Abercrombie, Sherilynn Kenyon, Lawrence Block, Carrie Vaughn,  S. M. Stirling ve Sharon Kay Penman gibi diğer ustaların kalemlerinde nefes alıyor.

Bu kitabın dilimize çevrilmesi için çıldırdığımızı söylemiş miydik? Eh, siz de bizim kadar heyecanlıysanız yazar Gardner Dozois’ın kitap için yazdığı girişe kısa bir göz atın:

“Burada, erkek kahraman canavarlarla savaşır ya da kötü adamlarla kılıç çarpıştırırken onun arkasında çaresizlik içinde sızlanan talihsiz kurbanlar bulamazsınız. Eğer bu kadınları tren raylarına bağlamak isterseniz sağlam bir kavgayla karşılaşacaksınız. Tüm bunların yerine kılıç sallayan kadın savaşçılar, korkusuz kadın pilotlar, astronotlar, ölümcül kadın seri katiller, muhteşem dişi süper kahramanlar, sinsi ve şuh femme fatale’lar, dişi büyücüler, zorlu kötü kızlar, kadın çeteleri ve asiler, post-apokaliptik bir gelecekte savaş halindeki hayatta kalanlar, bayan dedektifler, katı infaz yargıçları, kıskançlıkları binlerce kişiyi ölüme götüren diyarların hâkimi mağrur kraliçeler, gözü pek ejderha binicileri ve çok daha fazlası bulacaksınız.”