Game of Thrones’un 5. Sezonuna Dair Haberler

game of thrones

Geçtiğimiz haftalarda dördüncü sezonuna veda ettiğimiz Game of Thrones, şimdilik elini ayağını televizyonlarımızdan çekmiş olsa da yeni sezon için mekan ve oyuncu seçim çalışmaları son hızla devam ediyor. Lafı fazla uzatmadan winteriscoming.net’ten aldığımız bilgilere dayanarak neler olup neler bitiyor, onları söyleyelim.

Önemli not: Haberimiz, kitapları okumayanlar için gelecek sezona dair az da olsa spoiler içermektedir.

Diziyi izleyenlerin kısa sürede favori karakterlerinden biri haline gelen Oberyn Martell ile ismini sıkça duymaya başladığımız Dorne, yeni sezon çalışmalarının ağırlık merkezi olacakmış gibi görünüyor. Öncelikle Dorne’daki sahnelerin çekileceği yer olarak İspanya’nın Endülüs bölgesinin seçildiğini belirtelim. Böylece, İspanya Game of Thrones setindeki yedinci ülke olarak yerini aldı.

Sıcak ve kurak iklimi ve Endülüs Emevileri’nden etkilenen mimarisi ile Endülüs bölgesi Dorne için gayet güzel bir şeçim olmuş açıkçası. Martell Hanesi’nin yerleşkesi olarak ise UNESCO Dünya Mirasları Listesinde bulunan El Hamra Sarayı ve yine aynı listede bulunan Sevilla Alcazar Sarayı’na ek olarak Cordoba Alcazar Sarayı en büyük adaylar olarak belirtilmiş. Sevilla’da set çalışmalarının başladığı dedikodularına bakacak olursak bu iş için büyük ihtimalle Sevilla Alcazar Sarayı’nın kullanılacağını söyleyebiliriz.

Sevilla Alcazar Sarayı

Sızan bilgilere bakıldığında, seriye dahil edilecek karakterlerde de Dorne’un ağırlığını görebiliyoruz. Şimdilik adı geçen karakterler ise şöyle:

  • Taht oyununun yeni ve güçlü oyuncularından biri olarak göreceğimiz Prens Doran Martell ile yeni sezonda sıklıkla karşılaşacağız görünüyor. Hastalığından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan prensimiz, kardeşi Oberyn’in aksine oldukça sakin bir mizaca sahip olup çevresi tarafından pasif ve etkisiz bir lider gibi görünse de Prens Doran karakterinin izleyicileri çokça şaşırtacağını söyleyebiliriz. Öyle görünüyor ki Game of Thrones bu rol için de Pedro Pascal (Prince Oberyn Martell) ile başlattığı geleneği sürdürerek Latin aktörlerle çalışmaya devam edecek.
  • Önceki sezonlarda ismen geçen Prens Trystane Martell de bu sezonda karşılaşacağımız yeni yüzlerden biri. Burada ilginç olan durum ise kendisinin yaşının kitaplardan farklı olarak 18’e çıkarılmış olması. (Kitaplarda net olmamakla birlikte 13-14 yaşlarında) Söylentiler Prens Trystane ve Prenses Myrcella Baratheon arasındaki nişanın 5. sezonda gösterileceği ve prensesimizin nişanlısına sırılsıklam aşık olacağı yönünde. Kitaplardan farklı görünen bu kısım, geçtiğimiz sezondaki Missandei-Grey Worm yakınlaşmasına benzer bir işlevle şov amaçlı bir değişiklik olmuş gibi görünüyor.

Myrcella’dan bahsetmişken kendisinin yeni sezonda başka bir aktris tarafından canlandıralacağını da belirtmiş olalım. Önceki sezonlarda Kuzey İrlanda’lı aktris Aimee Richardson’ın hayat verdiği Myrcella Baratheon karakterini artık İngiliz aktris Nell Tiger Free’nin performansıyla izleyeceğiz. Şahsen, yukarıda belirttiğim senaryo değişikliklerinden dolayı Prens Trystane 18 yaşına getirilmişken daha olgun görünen Aimee Richardson yerine Nell Tiger Free’nin yeni Myrcella olarak seçilmesini ilginç bulanlardanım. Bu değişikliğin arkasındaki gerçek sebebi bilemediğimizden verilen kararın isabetli olup olmadığını zaman gösterecek diyoruz.

Nell Tiger Free (solda) ve Aimee Richardson (sağda)
Nell Tiger Free (solda) ve Aimee Richardson (sağda)
  • Prens Doran Martell’in kişisel koruması ve sadık yardımcısı Areo Hotah da yeni sezon boyunca yer yer karşımıza çıkacak olan yeni bir karakter. Westeros’un en yetenekli savaşçılarından biri olarak görülen Areo Hotah’ın rolünü doldurması için yapımcılar siyahi bir aktör arayışı içindeler.

Gelelim Oberyn Martell’in gayrimeşru kızları Kum Yılanları hakkındaki bilgilere:

  • Yeni sezonda Kum Yılanları’ndan Obara, Nymeria ve Tyene ile tanışacağız. Birbirlerinden çok farklı görünseler de ortak özellikleri olarak hepsinin birbirinden ölümcül olduğunu söyleyebileceğimiz bu kızların, babalarının intikamını almak için yanıp tutuştuklarını tahmin etmek zor olmasa gerek. Aralarında yaşça en büyükleri ve en atletikleri olan ve savaşçılığıyla nam salmış Obara’nın dizide düzenli rolü olan tanıdık bir yüzle –kitaplarda karşısına çıkan birisiyle değil!- önemli bir dövüş sahnesinin olduğu söylenmekte. Bir başka ilginç değişiklik bizleri bekliyor gibi.
Tania Raymonde
Tania Raymonde

Obara’dan bahsetmişken diziseverlerin Lost dizisinden tanıyabilecekleri Tania Raymonde’un bu rol için denenmekte olduğu sızan bilgiler arasında. Sızan kayıtlarda Obara ve Tyene arasında geçen ve içeriğinde Oberyn’in nasıl Obara’yı annesinden gelip aldığını ve “onlardan birisi” olarak adı geçen Prenses Myrcella odaklı planları anlatan konuşmalar bulunmaktaymış. Konuşmalarında en ilginç ve önemli görünen kısım ise Jaime Lannister’ın Dorne’a gizlice girerken görülmesi. Bu bilgiyi bir önceki paragraftaki söylediklerimizle birleştirince insan meraklanmadan ve heyecanlanmadan edemiyor.

Dorne’la ilgili şu zamana kadar ulaşan bilgiler arasında Prenses Arianne ve Prens Quentyn Martell ile ilgili herhangi bir gelişme görünmüyor. Quentyn bu sezon, tahminimizce, sadece isim olarak geçecek ve diğer sezonlarda karşımıza bedenen çıkacaktır; ancak Arianne’den hiç bahsedilmemesi ve Obara’yla ilgili sızan kasette Prenses Myrcella planının konuşuluyor olması, Arianne’nin rolünün Kum Yılanları’na dağıtılmış olabileceği şüphesi uyandırmıyor değil. Mutlak bir şekilde ilk doğan çocuğun veliaht olduğu Dorne’da, Prens Doran’dan sonra başa geçecek kişi olan ve kitaplarda önemli bir rolü bulunan Prenses Arianne’nin böyle geçiştirilmesi olasılığını bile üzücü bulanlardanım, onu da ekleyeyim.

Hep Dorne’dan bahsettik, başka ne gelişmeler varmış bir de onlara bakalım:

  • High Sparrow ve Septa Unella karakterleri beşinci sezonun birkaç bölümünde karşımıza çıkacak olan yeni yüzlerimizden. Westeros’un dominant inancı diyebileceğimiz Yedi İnancı’na gönülden bağlı ve radikal dindar görünen bu iki karakterin, dizide pek de hoş karşılanmayan birine çektirdiklerini göz önüne alırsak büyük bir ihtimalle seyircilerin sevdiği yüzler arasına kendilerini yazdıracaklarını söyleyebiliriz. High Sparrow ve Septa Unella, sadece belirli bir karakterin hikayesine hizmet etmeleri için mi kullanılacak yoksa kitaplarda başlangıç izlerini görmeye başladığımız din odaklı hareketin merkezi mi olacaklar bunu da hep birlikte göreceğiz.
  • Önümüzdeki sezonun bir başka yeni karakteri de falcı Maggy the Frog. Bu gelişme gösteriyor ki yeni sezonumuzda Game of Thrones flashback ile de tanışmış olacak. Sadece bir bölümde karşımıza çıkacak olan bu karakteri Cersei’nin gençlik anılarında göreceğiz.

Bu haberle bağlantılı olarak Imogen adında 12 yaşındaki sarışın bir kız çocuğunun da yeni karakterler arasına dahil olacağını ekleyelim. İnternet aleminde, Imogen isminin aslında Cersei’nin genç versiyonu için kullanılan bir kod adı olduğu konuşuluyor. Imogen adındaki bir karakterin kitaplarda olmadığını ve Game of Thrones’un genç Cersei rolü için seçmeler yaptığını göz önüne aldığımızda konuşulanların doğru olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca, diziye yeni katılacak karakterler arasında 12 yaşında siyah saçlı bir kızdan da bahsedildiği de sızan bilgiler arasında. Bu yeni kız hakkında ise maalesef daha fazla bilgiye ulaşılamamış. Kitaplardan ve söylenen yaştan yola çıkılırsa bahsedilen karakterin yine Cersei’nin gençlik anılarında karşımıza çıkan Melara olması kuvvetle ihtimal.

  • Lollys Stokeworth ise gelecek sezonda Kral Toprakları’na teşrif edecek yeni isimlerden. Bu gelişme benim için tek bir şey ifade ediyor. Daha fazla Bronn! Bu hikaye kolundaki gelişmeler de yeni sezonda izleyecilerin hoşuna giderek izleyeceği yerlerden biri olacaktır.
  • Bravoos’a giderken uğurladığımız Arya’yla beraber yeni sezonda bizim de bol bol göreceğimiz The Waif (kimsesiz çocuk anlamına geliyor) karakteri de dizinin yenilerinden. Çok Yüzlü Tanrı’nın hizmetkarlarından olan bu çocuk(!) karakter de birazcık yaşlandırılarak televizyona aktarılacak kişiler arasında yerini alacak ve onlu yaşlarının sonlarındaki birisi tarafından canlandırılacakmış gibi görünüyor. Bu rol için özellikle Doğu Asya kökenli aktrislerin arandığını da belirtelim.

Arya ve Bravoos’tan bahsetmişken Çok Yüzlü Tanrı’nın baş hizmetkarı ve Arya’nın öğretmeni olan Kindly Man karakterini yeni sezonda görüp göremeyeceğimize dair bir bilgi yok şimdilik. Ancak, en sona sakladığımız bomba haberden yola çıkacak olursak Kindly Man’i dizide görmeme ihtimalimiz çok güçlü.

  • Kendisiyle ilk olarak üçüncü kitapta, Duvar’ın ötesinde, bir kartalın kontrolünü alıp Mance Rayder için gözcülük görevi yaparken karşılaştığımız warg Varamyr Sixskins yeni sezonda Kuzey kadrosuna dahil olacak isimlerden. 35-45 yaş aralığındaki aktörlerin bu rol için arandığı ulaşan bilgiler arasında. Ancak kitaplarda tanıtıldığı nokta ve görevi, kronolojik olarak dizide zaten geçmiş olan Varamyr’in hangi amaç için kullanılacağı ve ne gibi dinamikleri değiştireceği ise bir muamma.

Ve gelelim en bomba habere! Dizinin hayranları tarafından çokça sevilmiş, diziden ayrılışı bizleri üzmüş bir karakter yeni sezonda diziye yeniden dahil olacakmış görünüyor.

Tom Wlaschiha
Tom Wlaschiha

Dizimizin ikinci sezonunda Jaqen H’ghar karakterine can veren Tom Wlaschiha’nın cast ajansı Agentür Hübschen’e göre kendisi Ağustos’tan sonra Game of Thrones’un çekimleri için çalışmalara başlayacak. Ayrıca ajans, kendisinin “Ana” kadroda olacağını belirtmiş. Eğer söylenenlerin doğru olduğunu varsayar ve bunu Kindly Man karakterinin –şimdilik- önümüzdeki sezonun yeni karakterlerden biri olmadığı gerçeğiyle birleştirirsek Jaqen H’ghar’ın yeni rolünü az buçuk kestirebiliriz. Kendisi büyük bir ihtimalle Kindly Man’in yerini alıp Arya’nın eğitmeni olarak karşımıza çıkacak. Dizinin takipçileri için muhteşem bir haber gibi görünüyor, öyle değil mi?

Jaqen H’ghar’ın rolünün kitaba göre bu denli değişmesi ise dizide Oldtown hikaye kolunu üzerinde ciddi miktarda değişikliğe gidilmiş şekilde görecek ve ya hiç göremeyecek olmamız anlamına gelebilir. Birçok haberin sonucu gibi, bu durum hakkındaki gelişmeleri de zaman gösterecek diyelim.

Bu arada bahsettiğmiz çoğu haberin HBO tarafından şimdilik resmi olarak onaylanmadığını da hatırlatmakta fayda var.

Şimdilik setten haberler bu kadar; ancak şu sıralar ortalık oldukça hareketli ve sürekli yeni gelişmelerle karşılaşıyoruz. Benim özellikle merak ettiğim kısım ise bu kadar haber arasında haklarında hiç bir bilgiye rastlayamadığımız Greyjoylar ile ilgili önümüzdeki günlerde neler görüp görmeyeceğimiz.