Tolkien’in Ağacı’nı Kurtarmak için İmza Kampanyası

tolkienin agaci

Oxford Üniversitesi Botanik Bahçesi basına yaptığı bir açıklamada Oxford İl Meclisi ve Oxford Üniversitesi’nin ‘Tolkien’in Ağacı’ olarak bilinen 215 yaşındaki siyah çamı kesme kararı aldıklarını açıkladı. Yakın zamanda 2 ana dalı devrilen ağacın bahçenin ziyaretçileri için güvenlik riski taşıdığı gerekçesi ile bu karara varıldığı ifade ediliyor.

Dünya çapında pek çok Tolkien fanatiğinin tepkisini çeken bu karar ülkemizden bir Tolkien sever olan Mehmet Akif Malatyalı tarafından bir imza kampanyasının başlatılmasına sebep oldu. Ağacı kesme kararının çok alelacele ve yeterli açıklama yapılmadan verildiğini ifade eden Malatyalı, dalları devrilmiş bir ağacı keserek ölüme mahkûm etme kararından önce, dünyanın her tarafında profesyonel ağaç uzmanları tarafından sürekli uygulanan destekleme ve çelik halatlar ile sağlamlaştırma yöntemlerine başvurulup, ağacın etrafında güvenli bir alan kordonlanarak yeni nesillerin de ‘Tolkien’in Ağacı’ndan ilham almalarına imkân tanınması gerektiğini ifade ediyor.

İmza kampanyası ile ilgili görüştüğümüz Malatyalı, kampanya ile ne amaçladığını şu şekilde ifade ediyor:

“İmza kampanyasının başlamasındaki amaç dünya çapında milyonlarca insan tarafından sevilen J.R.R.Tolkien’in en sevdiği ağaç olarak bilinen ve yazarın bilinen en son fotoğrafını önünde verdiği siyah çamı kesip yok etmekten başka alternatiflerin aranmasını istememiz. Tolkien gibi doğa aşığı ve eserlerinde insanın insana ve doğaya hükmetmek adına yaptığı doğa katliamlarını da ele almış bir yazardan bizlere miras kalan bu 215 yaşındaki siyah çamı kesmek gibi çok vahim bir adım atılmadan önce ‘Tolkien’in Ağacı’nı yaşatmak ve korumak adına elden gelen her şeyin yapılmasını istiyoruz.”

“Tolkien, her ağacın bir düşmanının olduğunu fakat pek azının savunulduğunu belirtiyor. Bütün eserlerinde ağaçların düşmanlarına karşı kendini ağaçların yanında konumlandırdığını ifade ediyor,” diyen Malatyalı son olarak şunları söyledi:

“Gelin hep beraber Tolkien’in en sevdiği ağacın savunucusu olalım, düşmanlarına karşı onun yanında mücadele verelim ve sessiz kalarak farkında olmadan Saruman’ın mirasçılarına hizmet etmeyelim!

Change.org üzerinden sürdürülen imza kampanyasına katılmak isteyen okurlarımız BURAYA tıklayarak gerekli sayfaya ulaşabilirler.