50 Yıl Sonra Biten Ahlak Sansürü

carlinin cikolata fabrikasi top

Charlie’nin Çikolata Fabrikası ile ilgili geçtiğimiz haftalarda Penguin Books’un kapak rezelatini şu haberle sizlere aktarmıştık. Kısa bir süre önce yayınevinden bir açıklama daha geldi fakat kapakla ilgili değil, hayır.

Dünyada en çok sevilen çocuk romanlarından biri olan ve Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Christopher Lee gibi ünlü oyuncuların başrolünde olduğu, Tim Burton yönetmenliğinde 2005 yapımı bir de filmi bulunan Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın 50. yılına özel olarak basılacak yeni versiyonunda daha önce yayınlanmamış bir bölümün de olacağı duyuruldu.

1964 yılında, Roald Dahl tarafından yazılan kitap, o yıllarda sansüre uğramış ve “Britanyalı çocukların ahlakı için zararlı ve yıkıcı” bulunarak bazı bölümler kitaptan çıkarılmıştı. İşte, tam 50 yıl sonra bu bölüm gün yüzüne çıkıyor. Bölümün adı ise: “Vanilyalı Şekerleme Odası“.

Sir Quentin Blake’in klasikleşmiş çizimleri ile yayınlanacak olan bu bölümde, yaramazlıkları nedeniyle cezalandırılan Augustus Gloop, Veruca Salt, Violet Beauregarde ve Mike Teavee adlı dört çocuğa ek olarak, iki çocuğun daha bulunduğu yayıncıları tarafından açıklandı.

Kendisine büyük bir ün kazandıran bu romanın devamı niteliğinde Charlie’nin Büyük Cam Asansörü adlı bir kitap daha yazmıştı Dahl fakat seriyi üçleme yapamadan hayata gözlerini yummuştu.

Son olarak, buradan Can Yayınları’na sesleniyor ve kitabın ülkemizdeki yeni baskılarında da bu kayıp bölümü istediğimizi belirtiyoruz.