Hayal Gücünün Mucidi Edgar Allan Poe, Notos’a Konuk Oluyor

notos48-top

Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, yaptığı bütün yazar dosyalarını kalıcı bir kaynağa dönüştüren anlayışıyla bu sayıda Edgar Allan Poe’ya yöneliyor.

notos48Edgar Allan Poe, edebiyat tarihinin üzerine en çok konuşulmuş dâhisi. Modern öykü ve şiirin temellerini atan yaratıcı zekânın parlak örneği. Edebiyat mayalanmakta olan çağın ruhunu herkesten, her şeyden önce söyler, ilkesini en iyi kanıtlayan bir kâhin yazar. Polisiye, bilimkurgu, psikolojik gerilim gibi modern çağa damgasını vuran türlerin kâşifi. Poe için kısaca modern hayal gücünün mucidi denebilir. Notos’un hazırladığı Poe dosyası da, modern edebiyatın, belki de modern dünya tahayyülünün göbek bağını kesen bu dâhi için bir boşluğu, hatta yokluğu dolduruyor. Hazırlığı aylar süren bu tutkulu çalışma yıllar boyu Poe severlerin elinden düşmeyecek, daha nice okuru Poe’nun eşsiz hayal gücüne davet edecek.

Dosyada Julio Cortàzar, Fyodor Dostoyevski, Fatih Özgüven, küçük İskender, Meltem Gürle, Paul Valéry, Charles Baudelaire, Hande Tekdemir, W.H. Auden, Lois Davis Vines, Floyd Stovall, Terrence Rafferty’nin yazıları yer alıyor. Ayrıca Poe’nun Bütün Öyküleri’nin çevirmeni Hasan Fehmi Nemli ile yapılan kısa bir söyleşi de var.

Notos’un bu sayısında Milan Kundera ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor. Milan Kundera, roman sanatına getirdiği yenilikler ve edebiyat düşüncesine yaptığı katkılarla, günümüz Avrupa edebiyatının çok özel bir yerinde duruyor. Edebiyat üstüne yazıları ve sözleriyle her zaman göz önünde tutulması gereken bir yazar olan Milan Kundera’nın söyleşisi okunmaya değer.

Notos, Günlerin Getirdiği bölümünde, Edebiyatın pek çoklarınca benimsenen dâhileri kimlerdir? sorusuna Cem Akaş, İnci Aral, Burhan Sönmez, Behçet Çelik, Ethem Baran, Roni Margulies ve Bahri Vardarlılar yanıt veriyor.

Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Özge Baykan okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Kaya Genç de en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.

Nilüfer Açıkalın, Aydın Öztürk ve Nazlı Karabıyıkoğlu kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.

Dergide ayrıca H.P. Lovecraft’ın “Tekinsiz Kurmaca Yazmak Üzerine Notlar” adlı makalesi bulunuyor.

Bizlere de sadece alıp okumak kalıyor.