Çağdaş Fantazya Yeniden Yayınlandı

cagdas-fantazya top

Sosyolog, iletişim bilimci ve çevirmen Prof. Ünsal Oskay’ın yazdığı “Çağdaş Fantazya” adlı eser İnkılâp Kitabevi tarafından yeniden basıldı.

Eser, 1982 yılında Ayko Yayınları tarafından, 1994’te Der Yayınları tarafından yayınlanmıştı. Edebiyat ve sinemadaki “fantazya”, “bilimkurgu” ve “korku” öğelerinin görünen yüzünün ötesindeki anlamları irdeleyen eser, hem akademik okumalar için hem de bu türlerle ilgilenenlere başka bakış açıları sağlaması adına önemli bir kaynak. Ülkemizde şimdi bile benzerlerine az rastlanırken Oskay’ın 1982’de böyle bir incelemeyi yayınlaması takdire şayan.

“Masallardaki canavarlar, insansı yaratıklar ve bildiğimiz şeylere benzemeyen yabancı yaratıklar, tıpkı bizim vadimize tutulmuş birer ayna olan en yakın yabancı vadi gibi, masalı üreten, dinleyen, yeniden üreten insana tutulmuş birer aynadır.”

cagdas-fantazyaKitapta, Frankenstein’dan Şeytan(The Exorcist)’a, 2001 Uzay Efsanesi’nden Yıldız Savaşları’na birçok film ve edebi eser inceleniyor ve bunlar üzerinden “toplumsal direniş”, “devlet zorbalığı”, “teknolojinin yarattığı yabancılaşma”, “kitle iletişim araçlarının gerçeği çarpıtması veya yeniden yaratması” gibi çağdaş konulara değiniliyor. 1982’de yayınlanmasına rağmen, ismine yakışır biçimde güncelliğini koruyan eser, harika bir kapak tasarımıyla okurlarla yeniden buluşuyor.

Fantazya ve bilimkurgu edebiyatına çok büyük emekler vermiş Bülent Somay, kitap hakkında şöyle diyor:

Çağdaş Fantazya, konusunda Türkiye’de bir ilk. Edebiyat teorisinin, sanat ve iletişim sosyolojisinin, Marksist teorinin terimlerini alıp popüler kültüre, bilimkurguya, korku ve gerilim sinemasına uyguluyor. Ve bunu (hiç utanmadan ve sıkılmadan) 1983’te yapıyor. Herhalde böyle bir cesareti ancak Ünsal Hoca gösterebilirdi.

Yazarın, popüler kültür öğelerini sosyolojik açıdan derinlemesine incelediği diğer kitapları da İnkılap Kitabevi tarafından yeniden basıldı. Yayınevine bu güzel hamlesi için teşekkür ederiz. Kitabın künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.