Silverberg Ustaya Yeniden Kavuşuyoruz!

cam kule top

Hem bir bilimkurgu devi olan, hem de fantastik edebiyata da imzasını atan Robert Silverbergün yeni bir kitabının dilimize kazandırıldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz!

O, Isaac Asimov ile Nightfall kitabında birlikte yer almış bir usta. O, Dünyalı İstilacılar’ı yazarak insanoğlunun yayılmacı politikasını uzaya taşıyarak eleştirmiş bir insan. O, Gece Kanatları’nda bilimkurgu ve fantastiği harmanlayarak içimizi ısıtan bir hikaye anlatmış bir isim. Ama en çok da, zihinlere sızma yetisini kaybetmekte olan bir insanı anlattığı İçeriden Ölmek adındaki muazzam ve edebi yanı o denli güçlü eseriyle aklımıza kazınmış bir yazar.

Bilimkurgu camiasınca övgülere layık bulunan bu yazarımız, defalarca kez Hugo ve Nebula Ödülleri’ne aday olmuştur. Bir kısmını kazanmış, ama bir o kadarında aday olarak kalmıştır. Yine de neredeyse her eseriyle adaylar arasına adını yazdırmıştır. Belki de bu camiada en çok adaylık ondadır.

Bu defa dilimize kazandırılan eserinin adı Cam Kule ve Silverberg’ün bizi düşündürecek yeni soruları var.

cam kuleİnsanı insan yapan nedir? Bir rahim yerine tankta doğmak dışında insanlardan farkı olmayan androidler insan olarak görülebilir mi? Bir insan 23. yüzyılda nasıl Tanrı’ya dönüşür, özellikle Tanrı olduğunun farkında değilse?

Robert Silverberg çok katmanlı romanı Cam Kule’de, tüm servetini, hırsını, umudunu ve tutkusunu yeryüzünden sonsuzluğa uzanan bir kule dikmeye adayan Simeon Krug’u iki farklı açıdan ele alarak anlatıyor: İnsan Krug ve Tanrı Krug. Androidler aracılığıyla insan hakları ve köleliği bize tekrar düşündürten bu kitap, modern çağ efendiliğinin getirdiği çürümeye karşı bir eleştiri niteliği taşıyor.

Cam Kule, gözü yükseklerde olan insanlığın, çamura saplanma öyküsü…

İthaki Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan eserin çevirmenliğini Sönmez Güven, editörlüğünüyse Laika Yayınları’ndan tanıdığımız Egemen Görçek üstlenmiş. Künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Robert Silverberg’ü çok bekledik. Ama beklediğimize değecek gibi görünüyor.