Ray Bradbury’e Doyamıyoruz! Sırada Sonbahar Ülkesi Var

sonbahar ulkesi top

Ray Bradbury’nin yeni kitabı Sonbahar Ülkesi, İthaki Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Ülkemizde bilimkurgu adına güzel şeyler olmaya devam ediyor. Bilimkurgu denince bu türün ilk akla gelen isimlerinden biri olan Ray Bradbury kitaplarının dilimize kazandırılmaya devam etmesi de buna güzel bir örnek.

sonbahar ulkesiBradbury, o “duygu“, “sorumluluk” ve “inanç” yüklü eserleriyle hepimize okuma deneyimleri sunmaya ölümünden sonra bile devam ediyor. Ancak Türk okurlarıyla ilk kez buluşacak bu defaki kitabı diğerlerine göre daha farklı. Çünkü Sonbahar Ülkesi tam 19 kısa ürkünç öyküden oluşuyor.

İlk kez Amerika’da 1955 yılında basılan Sonbahar Ülkesi, 1947’de basılmış Dark Carnival adlı 27 öykülük derlemenin 15’inin tekrar basılmış hali. Tabii üzerine 4 yeni öykü de eklenerek sayı 19’a tamamlanmış.

Çokça konuştuk. Ama hiç kitabın konusuna değinmedik. “… yılın hep son döneminin yaşandığı ülke…” diyor kapağı onun için. Peki arka kapak ne diyor?

“Ama ölüm nedir? Başka bir oda mı? Mavi bir oda, yeşil bir oda, şimdiye kadarki bütün odalardan daha büyük bir oda! Ama anahtarı nerede?” Bu kitaptaki öyküler ya ölümle başlıyor ya da ölümle bitiyor.

Ray Bradbury, korkunun, içimizdeki karanlığın, yıllarca birlikte yaşadığımız ama henüz farkına varmadığımız arzuların ve bunların davet ettiği dehşetlerin, “hepimizin bağrındaki cinayet”in, saflığın ve şeytaniliğin birlikte nefes alan öykülerini anlatıyor bize. Haritasını hep yanımızda taşısak da ziyaretimizi sürekli ertelediğimiz bir ülkeyi, sonbahar ülkesini anlatıyor. Mehmet Moralı’nın Türkçeye çevirdiği Sonbahar Ülkesi, ölüm hakkında okunabilecek en hayati kitaplardan biri.

Kitabın içinde bulunan giriş kısmını ve ilk öykü “Cüce“yi de ÖN OKUMA olarak paylaşıyoruz! Ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabın çevirisini Mehmet Moralı üstlenmiş. Editör koltuğunda Yankı Enki var. Kapak tasarımındaysa Şükrü Karakoç’u görüyoruz. Kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.