Presstij Kitap’dan Çizgi Romanlar İçin Farklı Bir Adım!

presstij-orbital

Son zamanlarda yayınladığı 3 farklı ve birbirinden güzel çizgi-roman serileriyle (Legs Weaver, Nick Raider, Cassidy) gönüllere taht kuran Presstij Kitap harika bir seri ile daha karşımıza çıkıyor.

Yayınevleri, Flash Gordon türü eski bilimkurguları basıyor olsalar da yeni türdekilere pek şans vermiyor diyebiliriz. Presstij’in bu atağı o yüzden beni etkilemiş durumda. Size biraz gecikmeli haber verdiğimiz için üzgünüz lakin geç olsun ama güç olmasın diyor ve Presstij Kitap’ın Fransız asıllı çizgi-roman Orbital’in ilk iki sayısını bastığını duyuruyoruz! İşlerini de çok iyi yapmış gibi duruyorlar.

Gelin konusunda bir bakalım:

orbitalDünya, bütün engellemelere rağmen sekiz bin yıllık geçmişi olan ve 781 ırkı içine alan intergalaktik bir konfederasyona üye olmuştur. Bu üyelik neticesinde konfederasyonun sekiz bin yıl önce elde ettiği tüm bilimsel ve teknolojik imkânlar insan ırkının istifadesine sunulmuş ve böylece galakside yaşayan diğer ırklar gibi insan ırkı da uzak yıldızlara kolayca ulaşıp yeni yaşam alanları oluşturabilecek duruma gelmiştir.

Devasa bir yıldız platformu olan ORBİTAL bu galaktik konfederasyonun siyasal-güç merkezidir. Konfederasyona üye tüm gezegenler Orbital tarafından yönetilir. ORBİTAL aynı zamanda paralel dünyalara açılan bir kapı olma özelliğini de taşımaktadır.

Biri uzaylı, diğeri dünyalı Mezoke Izzua ve Caleb Swany isimli diplomatik büro ajanları, organizasyonun kendilerine verdiği yetkiyle gezegenler arası ihtilafları barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturmak zorunda. İlk görevleri ise öncelikle Senestam gezegeninde kaybolan Orbital pilotlarının başına ne geldiğini bulmak. İkinci olarak bu gezegende madencilik yapan insan koloniciler ile gezegenin asıl sahibi olduklarını iddia eden uzaylı ırk arasında olası bir savaşı engellemek.

Sıra dışı bir bilim kurgu çizgiromanı… Sylvain Runberg yazdı, Serge Pelle resimledi.

Uzun zamandır Efsane’nin yeni sayısını bekleyenler için de hasreti bitiriyorlar. Efsane’nin yeni sayısı Ormanın Derinlikleri de çıkmış durumda.

efsaneOrmandaki insan avı olanca hızıyla devam ederken yaraları sebebiyle savaşamayacak derecede bitkin düşen Tristan’ın tedavisinin daha güvenli bir yerde yapılması gerekmekte. Ancak yaralı bedeni kadar, acı içindeki ruhu da korunmaya muhtaç durumda. Zira görünmez dünyanın yaratıkları, şeytani ruh yiyiciler de O’nun peşinde! Bütün bunlar olup biterken Hilseim’li Aelred, hatıratında yazdıklarıyla geçmişin gizemlerini aydınlatmaya devam ediyor…

Seride Ortaçağ Avrupası’nda, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu sınırları içinde kalan topraklarda mutlak güce sahip olmak için yanıp tutuşan birkaç insanın sebep olduğu bir takım dramatik olaylar anlatılır. Olayın kahramanı, daha hayatının baharında kaderi trajik şekilde değişen Halsbourg’lu Tristan’dır. Tristan, Kuru Matthias’ın, babasını ve ailesini katlederek dükalığın başına geçtiği felaket gecesinden kurtulan ve dükalığın gerçek varisi olan tek erkek çocuktur. Matthias’ın, dükalığın başına geçmesinden sonraki on yıl içinde halk açlık ve sefaletle tanışmıştır. Böylelikle ormanda kurtlar tarafından büyütülen bir çocuğun varlığı hakkındaki söylentiler kimileri için kayıp giden umutların, kimileri içinse dile getirilemeyen endişelerin bir sembolü haline gelmiştir.

Ayrıca geçtiğimiz ay itibari ile Buddy Longway adlı serinin ilk iki sayısı da çıkmış durumda. Eh, Presstij Kitap Fransızları çok seviyor sanırım. Bu bizi mutlu etti! Sert ve gerçekçi bir dünyayı gözler önüne seren önemli çizgi romanlardan biri olan Buddy Longwayin konusuna da buradan göz atabilirsiniz:

buddy-longwayGenç avcı Buddy Longway’in mutlu olmak için her türlü nedeni var. Onun ilk av sezonu olmasına rağmen kış boyunca hayatta kalmaya yetecek kürk topladı. Artık kışı geçirmek üzere kaleye dönebilir. Beyazlarla birlikte olma, banyo yapma ve delicesine eğlenme fikri onu heyecanlandırıyor. Ama beklenmedik bir olay planlarının bozulmasına sebep olabilir. Zorba beyazların elinden kurtardığı genç bir kızılderili kadın… Ve Buddy Longway’in sevinç, dram, gerilim ve macera dolu yaşam öyküsü başlıyor!

Buddy Longway, henüz dünya çevre biliminin gündemde olmadığı yıllarda işlediği konularla bu can sıkıcı durumlara dikkat çeken, uçsuz bucaksız ovalarda ve ormanlık arazilerde Kızılderili kabileleri arasında geçen maceralarında beyazlar ve yerliler arasındaki sorunlara çözüm arayan gerçekçi ve sıradışı bir kahramandır. Yenilmezlik, ölümsüzlük, mükemmellik gibi bir iddiası yoktur. Yıllar geçtikçe ve maceralar ilerledikçe karakterlerin doğup büyüdüklerine ve yaşlandıklarına tanık olursunuz.

Yaşamı boyunca romantizmin, gerçekçiliğin ve sıradanlığın izleri Buddy Longway’e eşlik eder. Bununla birlikte maceralarda sevinç ve dram, huzur ve gerilim her daim iç içedir. Bu yönleriyle dizi, klasik western türünün bir adım önüne geçerek romantik western denebilecek bir türün öncüsü durumuna gelir ve orijinalliğini her zaman muhafaza eder.

Her ne kadar bunlar oldukça etkileyici çizgi romanlar olsa da Presstij’in diğer serilerini de aksatmamasını umuyor, heyecanla Cassidy’nin yeni sayısını bekliyoruz!