Daily Planet – 11.03.2015 (#1)

daily planet rhtm

Haftalık toplu çizgi roman yorumları yurtdışında birçok kişinin yaptığı bir şey. Ancak ülkemizde bunu yapan pek yer yok denebilir. Bu girişim ile yapmak istediğim şey yurtdışındaki çizgi roman kültürünü, son zamanlarda en yoğun haliyle Türkiye’ye de girmişken, her hafta onlarca yeni farklı serinin yeni bölümleri çıkarken, insanlara nereden başlamaları gerektiği konusunda yardım etmek. Türkçe çizgi serisini aylık yayınlayacağım. Hatta umuyorum ki bunlara ilgi olursa yayınevleri de okuyucuların desteğiyle daha güzel işlere adım atacaklardır.

Her hafta yazacağım yorumlardan ziyade yerli ve yabancı çizgi romanlarla ilgili her sorunuza cevap vermek için buradayım.

İlk bölümde, bir yandan da köklü serilere hazırlık yaptığımdan, ne yazık ki geçen haftanın çok küçük bir kısmına yer verebildim. Ancak haftaya DC ve Marvel yoğunluklu olmak üzere daha büyük bir yazı gelecek!

Şimdilik buyrun efendim:

[stextbox id=”black”]DESCENDER #1

DESCENDERKalbi olan bir robot fikrinin bilimkurgunun ilk zamanlarında kaldığını düşünüyordum. Bu fikir üzerine o kadar çok yazılıp çizildi ki, artık gına geldi denebilir. Böyle düşündüğüm için büyük bir şoka uğrattı beni Descender. Tüm androidlerin çıkış noktasının ne olduğu bilinmeyen yıkıcı bir saldırıdan sonra haydut durumuna düştüğü ve yasadışı ilan edildiği, kaçak işler yaptığı bir dünyada küçük bir çocuk rolündeki hepimizden daha insan olan bir androidi, Tim-21’i, okuyoruz.

Jeff Lemire’ı Trillium’dan hatırlıyoruz. Geçen senenin en iyi çizgi romanlarından diyebileceğimiz bir iş ortaya koymuştu kendisi. Çizimler zaman zaman göz yorucu olsa da Dustin Nguyen’in de sanatsal çizimleri ile bir rüyadaymışsınız hissine kapılıyorsunuz.

İlk bölümü geçtiğimiz hafta çıkan Descender şimdiden favorilerim arasına girmiş bulunmakta. Yazara güvenim tam. Bu yüzden sonraki sayıları kesinlikle kaçırmayacağım.

“:3”

Puanım: 9.3

* * *

[stextbox id=”black”]PRINCESS LEIA #1

leiaLeia beklediğim Star Wars karakterlerinden biriydi. Dark Horse’un Prenses‘i daha iyi betimlediğini düşünürdüm hep; bu sayıyla da bunun doğru olduğunu anlamış oldum sanırım. Marvel Prenses Leia’ya çocuksu feminist bir hava katmış. Şüphesiz biz onu böyle tanımadık.

Öte yandan Marvel güzel bir yerden başlamış hikayeye. A New Hope’dan itibaren başlıyor hikaye. Alderaan’ı yok eden Ölüm Yıldızı’nın patlatılması ve sonrasında tapınakta insanların taziyelerini sunmaları ile giriş yapılmış. Birkaç kez aklımdan geçmiştir, Leia’nın da evi yıkıldı resmen, neden kimse onunla bu konuda konuşmaz? Buna güzel bir bakışla açıklık getirilmiş. Leia, Alderaan hakkında pek tepki göstermediği için kötü bir şekilde soğukkanlı olarak görülüyor. Aynı zamanda kellesine çok büyük miktarda ödül koyulduğu için de asi kampından ayrılmasına izin verilmiyor. Peki Leia dinler mi? Dinlemez tabii.

Hikayenin ana gidişatı hakkında ilk bölüm pek de ipucu vermiyor ne yazıkki. İkinci sayı daha açıklayıcı olacak bu konuda sanırım, yoksa beklentinin çok altında kalacak bir seri olacak. Keza çizimler de zaman zaman hikayeden çok cinsellik satmaya çalışacakmış gibi oluyor. İlk sayı olduğu için bu konuda kesin konuşmak istemiyorum. Ancak yine de Star Wars evrenindeki boşlukları güzel bir şekilde dolduracak gibi.

Puanım: 7.0

* * *

[stextbox id=”black”]BATMAN ETERNAL #48

batman+eternalBatman’in yıllık serisinde sona çok az kaldı! Şimdiye kadar Batman’in en heyecanlı hikayelerinden birine tanık olduk. Gordon’ın Proffesor Pyg’le çatışması ile başlayan süreçte Batman ailesinden neredeyse herkesi gördük, işleyen planlar hakkında tartışmalara daldık. Zaman zaman örgüyü ele alan kişilerin değişmesi bizi zorlasa da kendinden sıkmayan bir dizi oldu. Sona 4 bölüm kalmışken hikaye de çığrından çıkmış durumda.
Batman’in bilgisayarının kontrolünü ele geçiren Hush suitleri kapatıyor. Açıkcası o kadar büyük bir güç elinin altındayken sadece bunu yapması pek de mantıklı değildi. Suitlerin her parçası o bilgisayara bağlıysa kimbilir daha neler yapabilirdi! Ancak yazar kadrosu gerilimi yüksek tutmayı başarıyor. Hapishanedeki isyanla Penguin sonunda istediğine kavuşacak gibi.

İsyanın ortasındaki Gordon’a ne olacak? Dövüşün ortasında çaresiz kalmış Bat-family’e ne olacak? Her hafta heyecanından bir şey kaybetmiyor!

Puanım: 7.7

* * *

[stextbox id=”black”]THE NAMES #7

names_cv7Hayatınız çok güzel. Güzel bir eşiniz var, mutlusunuz, zenginsiniz. Ancak bir gün ofisinize Cerrah adlı biri geliyor ve bir intihar mektubu yazıp camdan atlamanızı istiyor. Daha fazla anlatırsam okuyacak kişiler için büyük bir spoiler olacak.

Bu 8 sayılık mini seride Katya’nın kocasını bu şekilde öldürenleri arama süreci sürüyor. Heyecanla başlamıştım buna. Vertigo’dan beklenmedik bir şekilde, çok iyi bir hikayeyi kötü bir şekilde sonlandıracaklar gibi. Akıllarda onlarca soru bırakırken tutup da romanı zaman zaman pembe dizi havasına sokmaları oldukça itici olmaya başladı. Umuyorum son bölümde bizi hayal kırıklığına uğratmazlar. Şimdilik ne yazık ki,

Puanım: 6.5

* * *

[stextbox id=”black”]RETURN OF THE LIVING DEADPOOL #2

deadpoolBir zamanlar yaşlı bir bilgenin de dediği gibi: Zombiler ya da Deadpool’lar ile dolu bir dünyadan daha kötü bir şey varsa ikisinin bir arada olduğu dünyadır!

Return of the Living Deadpool hikayesi bakımından pek de kolay bir iş değil. Klişeleşmiş şeylerden güzel işler çıkarmaksa herkesin harcı olmuyor. Return of the Living Deadpool’da ise yazar ve çizerler bize tam olarak beklediğimiz şeyleri veriyor; Bol bol komedi, aptalca çatışmalar, tatlı mı tatlı Deadpool!

Zaman zaman Deadpool’un komik olmak için çok fazla zorladığını düşünsem de ,okumaktan sıkılmadığım bir çizgi roman oldu. Tavsiye edebileceğim Deadpool serilerine de girmiş bulunmakta.

Puanım: 8.5

#

Peki ya haftaya neler geliyor? Yeni yazımda olacaklar, yayınevi ve sırası ile şöyle:

Marvel

– Star Wars #3
– Superior Iron Man #6
– Spider-Gwen #2
– Miles Morales – Ultimate Spider-Man #11
– The Amazing Spider-Man #16
– Spider-Man & the X-Men #4
– Guardians Team-Up #2
– Thor #6 (Han’fendi olan)

DC

– Constantine #23
– Batman Eternal #49
– Injustice: Gods Among Us Year Three #11
– New Suicide Squad #8
– Justice League United #10

Image

– Spawn Resurrection #1

Vertigo

– Coffin Hill #16

Haftaya Çarşamba görüşmek üzere!