Marslı’nın Yazarı İle NASA Ters Düştü

marsli-nasa

Andy Weir’ın Marslı adlı romanı, bilimkurgu dünyasına gökyüzünden çakılan bir meteor misali düştüğünde herkes onu gerçek verilere ve araştırmalara dayanmasıyla övmüştü. Ta ki NASA işleri karıştırana kadar…

Andy Weir’ın sert bilimkurgu alt türündeki bu eserini önümüzdeki sonbahar aylarında beyazperdede izlemeye hazırlanıyoruz. Fakat film her ne kadar gündemi meşgul etse de, şu sıralar NASA tüm ilgiyi üzerine toplamış halde.

Mars’ta tek başına kalan başkarakterimiz Mark Watney’nin kitap boyunca zamanını geçirdiği Acidalia Planitia’nın güneyi uydular tarafından görüntülendi. Üstelik, kitapta yer alan harita baz alınarak tam belirtilen lokasyonun fotoğrafı çekildi. İşte bu da oranın gerçek görüntüsü!

marsli-nasa-2

Gelen açıklama aslında kitapla çelişir nitelikte. Çünkü kitapta bu bölge düz ve sürüş için oldukça müsait bir yer olarak betimleniyor. Oysa gelen görüntü bu sözleri desteklemediği gibi, uzmanların açıklamaları da bu bölgenin girintili çıkıntılı yapısıyla sürüş için oldukça uzak olduğu yönünde. Dahası bir o kadar da tehlikeli.

Halbuki kitapta Watney’nin pek çok kez Pathfinder’a doğru yol aldığı, bu yollarda sürüş yaparak gidip geldiği tasvir ediliyordu. Uzmanlar bunun mümkün olamayacağı üzerinde ısrarla dururken, bölgenin elverişsiz yüzeyi dışında bir de çokgen biçimli dev yarıklara sahip olduğunu bildirdiler.