Dorian Gray’in Portresi’nin Sansürsüz Baskısı Yenilendi!

dorian gray top

Oscar Wilde’ın edebiyat dünyasına armağanı olan Dorian Gray’in Portresi de meğer sansürlüler arasında yer alıyormuş. Hem de bu defa sansürcü aldığı tepkilere dayanamayan yazarın ta kendisi. Neyse ki Everest Yayınları sayesinde tam metnine ulaştık! Hem de şimdi aldığı çeviri ödülü ve daha uygun bir fiyatıyla.

Everest Yayınları geçtiğimiz yıl kitabın tam metnini bizlere sunmuştu. Hatta sunmakla kalmamış, bir de Ülker İnce’nin o muazzam, yetkin çevirisiyle Dünya Kitap Dergisi’nden 2014 yılı, “Yılın Çeviri Kitabı Ödülü”nü almıştı. Şimdiyse kitap ciltsiz, daha uygun fiyatlı ve ödülünü de peşine takarak gelen yeni baskısıyla karşımızda.

Oscar Wilde, yaşadığı dönemde farklılığı yüzünden oldukça zulüm görmüş bir yazar. Öyle ki, “ahlaksızlığı” yüzünden hapse atılmış ve edebiyat dünyası da dahil, birçok kesimce hor görülmüştür. Dorian Gray’in Portresi de bu saldırganlıktan payını almış zamanında.

Muhteşem güzelliğe sahip genç bir adamın, bu güzelliğin gölgesinde yozlaşmasını konu alan bir eserdir Dorian Gray’in Portresi. Hem okurlar hem de eleştirmenler eserin sarsıcı ama bir o kadar da dehşete düşüren çekiciliğe sahip olduğu konusunda hemfikir. Gelin görün ki bunca zamandır okuduğumuz metin meğer yıllar önce sansürlenmiş haliymiş.

dorian grayİlk kez Lippincott’s Monthly Magazine’de yayımlanan kitap, aldığı tepkiler sonucu önce dergi editörleri, ardından da Wilde’ın kendisi tarafından bir sansür sürecinden geçmiş. 1890 yılında bu dergide yayımlanan eserin özellikle bazı yerleri ahlaksızlıkla nitelendirilmiş ve bu çerçevede sansürlenmiştir.

Ülker İnce’nin ödüllü çevirisi ve Berrak Göçer’in editörlüğündeki kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ama bu eserin kapağına da değinmek gerek, çünkü kapakta yer alan Narkissos kitabın özüyle müthiş bir uyum yakalamış. Tasarımını Beste Doğan üstlenerek bize bu mitik görseli hazırlamış.

Sansür her devrin sorunu. Ne mutlu ki eserler, aradan uzun zaman geçse bile, yazarların kalemlerinden akmış saf halleriyle ulaşıyor bizlere. Edebiyat asla sonsuzlukla sınırlandırılamıyor.