Dişi Thor, Erkek Thor’u Ezip Geçti

female-thor-header

Geçen sene yaz aylarında, Thor’la özdeşleşen efsanevi çekiç Mjolnir’in bir kadına geçtiğini sizlere duyurmuştuk. Şimdiyse dişi fırtına tanrımız sadece o efsanevi çekici eline almakla kalmıyor, ayrıca satış rakamlarını da kendi lehine çeviriyor.

Onun adıThor. O hala, bizzat “Thor.” Ancak “She-Thor” ya da “Thor Woman” demek değildi bu; çünkü kendisini yıllardan beri takip ettiğimiz Thor cinsiyet değiştirmedi. Onun yerine yepyeni bir kadın karakter bu rolü bizzat üstlendi.

Ama Thor’un hem bir kadın olup hem de yoluna bu adla devam etmesi onu ilk günden itibaren acımasız eleştirilerin odağı haline getirmişti. Hatta “Feministler her şeyi mahvediyor,” gibi söylemlerle erkek karakterlerin kadınlarla yer değiştirmesi aptalca olarak nitelendirilmişti.

Serinin yazarı Jason Aaron da bu durumdan çok sıkılmış olacak ki Thor’un son sayılarından birinde oldukça yaratıcı bir harekete imza attı ve tüm bu eleştirileri Marvel evreninin iyi bilinen kötü adamlarından Absorbing Man’in replikleri haline getirdi:

Thor mu? Benimle dalga mı geçiyorsun sen? Sana Thor mu demeliyim yani? Kahrolası feministler her şeyi berbat ediyor. Çıtır bir kahraman mı olmak istiyorsun? İyi öyleyse. Kimin umurundaki? Ama git kendine yeni bir kimlik seç. Thor bir erkekti. Geriye kalan son adam gibi adamlardandı. Ona ne yaptın? Dünyalı kızlara ‘fahişe’ demesine engel olmak için duyarlılık eğitimine mi gönderdin?

Sonrasında da yeni Thor’un Absorbing Man’in çenesini dağıtmasına ve ağzının payını vermesine şahit oluyoruz.

female-thor-1

Yeni “Thor,” Ekim 2014’te çıktığında 150.862 kopya satarken, “Thor: God of Thunder” Kasım 2012’de ilk kez çıktığında 65.513 satmıştı. Dahası, dört yeni Thor kitabı 2012’deki Thor kitaplarına göre, aylık 20.000 kopya daha fazla satıyor. Üstelik dijital kopyalar bu sayıya dahil değil.

Thor‘un bir kadın olarak devam etmesi ve “Thor Woman” ya da “She-Thoradını almaması bazı kadın çizgi roman okurlarını da harekete geçirdi. Özellikle 11 yaşındaki Rowan Hansen’ın DC Comics’e gönderdiği bir mektupta, kızların da çizgi-roman okumayı sevdiğini ama çok az kadın kahramanın olmasına üzüldüğünü söylemesi bunun en büyük örneği olmuştu. Fakat DC de buna cevap vermekte gecikmemiş ve Rowan’a katıldıklarını, hatta daha çok kadın kahraman tasarlamak üzerinde çalıştıklarının haberini vermişti.

Peki Thor’daki bu artış kadınların daha çok çizgi-roman okur olmasına mı bağlı? Yoksa internette kahramanın yeni haline verip veriştirenlerin dışında bu durumdan memnun büyük bir kitlenin işareti mi?

Yorum sizin.

female-thor