Kayıp Bir Robert A. Heinlein Öyküsü Bulundu!

human machines top

Bu aslında bir teşekkür öyküsü. Öyle bir öykü ki Heinlein’ın bilimkurgunun en büyüklerinden biri olduğu kadar, bir o kadar da eğlenceli olduğunun kanıtı.

HumanMachines1975 yılında Random House/Vintage siborglarla (cyborg) ilgili bir antoloji yayınladı. Human-Machines (İnsan-Makineler) adlı bu antolojinin editörleri Thomas N. Scortia ve George Zebrowski bunu Robert A. Heinlein’a göndermeye karar verdiler. Çünkü, söylediklerine göre, Heinlein onlara “her ikisinin de (insan ve makine) ne olduğunu” öğretmişti. Buraya kadar her şey normal, ama asıl bundan sonrasında işler bir hayli ilginçleşiyor!

Kitabı alan Heinlein, onlara bir mektup gönderiyor. Bu mektupta bir teşekkür kısmı var ama (sıkı durun) tam olarak bir dipnot şeklinde yazılmış. Çünkü Heinlein onlara gerçek teşekkürünü bir öyküyle yapmış! Yazdığı kısa öyküde bir siborg gibi davranan büyük usta, hem ne kadar eğlenceli bir yazar olduğunu hem de nasıl türlü türlü fikirlerle dolu olduğunu göstermiş. Antolojiye uyacak türden bir temayla yazdığı öyküde, bir siborg olarak birtakım arızalardan şikayet ediyor.

Şimdiyse Galaxy’s Edge Magazine bu öyküye yer vererek Heinlein hayranlarının ve bilimkurgu tutkunlarının yüzünü güldürdü. “Field Defects: Memo From a Cyborg” adlı öyküyü biz Türk okurlar olarak maalesef ulaşamıyoruz. Yine de bu gibi gelişmelerden haberdar olmaya devam ediyoruz.