Legend of Zelda’nın Kahramanı Link Neden Kadın Olamaz?

legend-of-zelda-header

Nintendo, geçen yaz düzenlenen E3 Fuarı’nda Wii U için tasarlanan yeni Legend of Zelda oyununu duyurmuş ve kelimenin tam anlamıyla ortalığı ayağa kaldırmıştı. Ama hiç ummadığı bir şekilde… Çünkü oyunun tanıtım videosunda gördüğümüz Link bir erkekten çok kadını andırıyordu ve bu durum oyunun hayranları tarafından öfkeyle karşılanmıştı.

Olay gerek sosyal medyada gerekse oyun sitelerinde uzun tartışmalara yol açtı. Ne oyunun grafiklerindeki muazzam gelişmeden ne de tasarlanan etkileyici açık dünya haritasından söz ediliyor, varsa yoksa Link’in cinsiyeti tartışılıyordu. Sonunda bu durumdan rahatsız olan Nintendo yetkilileri resmi bir açıklama yapıp Link’in kesinlikle bir kadın olmadığını ve kahramanımızın cinsiyetinin de oyunla bir alakası olmadığını belirtmek zorunda kaldı. Ancak tartışmalar bu kez de yepyeni bir boyut kazandı.

legend-of-zelda-linkNeden Nintendo gibi bir dev, kahramanının erkek olduğunu açıklamak zorundaydı? Daha da önemlisi niçin Link’in cinsiyetini seçme şansı oyunculara bırakılmıyordu? Sorular soruları, argümanlar argümanları kovalamaya devam etti.

Oyun dünyasının önde gelen mecralarından biri olan Polygon, geçtiğimiz günlerde bu durumu enine boyuna araştıran bir video çekti ve oldukça ilginç ama bir o kadar da acı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Polygon’a göre, Nintendo’nun iddia ettiği gibi, Link’in kadın veya erkek olmasının gerçekten de bir önemi olmayabilir; çünkü oyunun hikâyesinin bu durumla pek bir ilgisinin olmadığı hepimizin malumu. Bununla birlikte oyunculara Link’in cinsiyetini seçme şansı verilmemesi de eşit derecede anlamsız.

Nintendo’nun sürekli olarak Link’in oyuncuyu ‘temsil ettiğini’ söylediğine dikkat çeken Polygon, onun kimliğini erkek olarak kısıtlamanın bu açıklamayla çeliştiğini belirtiyor. Çünkü sizin de takdir edeceğiniz gibi bir oyunu oynar, filmi izler ya da kitabı okurken kendimizi baş karakterle ne kadar özdeşleştirebilirsek o yapımdan aldığımız keyif de otomatik olarak ikiye katlanır.

Wind Walker’da kullanılan Prenses Zelda yaklaşımının oyuncular arasında oldukça iyi bir tepki aldığını hatırlatan Polygon, oyuna cinsiyet seçeneğinin eklenmesinin ilginç olabileceğini belirtiyor ve oyun oynayan kadınların azımsanmayacak sayısına dikkat çekiyor. Ardından geçen gün haberini yaptığımız ve satış rakamları bazında büyük bir başarı sağlayan Dişi Thor örneğini veriyor bizlere.

Ancak böyle bir hareketin muhtemelen oyunun hayranları tarafından tepkiyle karşılanacağını da sözlerine ekleyen Polygon, Link’in kadın olamamasının tek gerçek sebebinin aslında ticari kaygı olduğuna ve başka hiçbir mantıklı açıklamasının bulunmadığına işaret ediyor.

Link yeni oyununda bir kadın olsa ve yine prensesi kurtarsa ne olurdu? O büyük kasları ve buram buram erkeksi havasıyla Thor bile, bizce sırıtmadan, dişi bir Thor olarak yoluna devam edebildi. Üstelik yeni Thor‘un eskisine göre daha yumuşak olduğunu kimse söyleyemez. Dahası, kadın kahramanın prensesi kurtarması durumunu da yakın zamanda biri işledi. Kim mi? Usta yazar Neil Gaiman. Kendisi yeni  The Sleeper and the Spindle adlı eserinde genç bir kraliçenin maceralarını anlatıyor. Öyle ki, komşu krallıkta büyü etkisiyle uzun yıllardır uyuyan bir prensesi de öpücüğüyle uyandıran o.

İnsanların karakterleri alıştıkları şekilde görmek istemelerinde hiçbir yanlış yok. Link’in özünü korumasını herkes ister ve istemekte de haklılar. Ama gün gelir Dişi Link ve Erkek Link diye oyunda iki seçenek olursa da bu The Legend of Zelda’nın ruhuna ihanet olmayacaktır.

Polygon’un söz konusu videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz, ancak oldukça uzun ve sadece monologdan ibaret olduğunu belirtelim.