CBS Yeni Bir Star Trek Dizisi İçin Bakın Neler Düşünmüş

Star Trek Federation

Birkaç gün önce Star Trek: Enterprise’ın yayımlanışının 10. yılını geride bıraktık. Dizinin bitişinden itibaren hayranlar yeni bir Star Trek projesinin başlamasını dört gözle bekliyorlardı. J.J. Abrams’ın filmleri elbette başarılı oldu, fakat bu filmlerde her zaman bir fazlalık havası vardı, tıpkı kekin üzerindeki krema gibi. Fakat kekin kendisi değil. Kek, 1966 yılında yayın hayatına başlayan 3 sezonluk orjinal Star Trek dizisi idi.

Gelecek sene bildiğiniz üzere Star Trek’in doğumunun 50. yılı. Buna istinaden, yeni ve bomba bir açıklama bekleyen hayranların sayısı hiç de azımsanacak türden değil. Şimdiyse yeni bir duyuru kulaktan kulağa yayılmaya başladı bile!

İddialara göre, 2009’daki Star Trek filmi çıkmadan önce birbiriyle yarışan 2 konu vardı. Bunlardan ilki, Babylon 5’in yaratıcısı çizgi romancı J. Michael Straczynski ve Dark Skies’ın yaratıcılarından Bryce Zabel’in birlikte tasarladığı orijinal Kirk/Spock/McCoy karakterlerinin yeni aktörlerle çekilmesiydi. Bu fikir internet ortamından rahatlıkla öğrenilebiliyordu ve hatta “ya şöyle olsaydı?” (what if) tarzında haberler çıkmıştı.

İkincisiyse çok daha renkli ve dolu dolu!

Roman yazarı Geoffrey Thorne, X-Men’in yönetmenlerinden Bryan Singer, Free Enterprise’ın yönetmeni Robert Meyer Burnett ve Olağan Şüpheliler’in senaristi Christopher McQuarrie’ın düşlediği bir proje olan Star Trek: Federation.

Bu proje orijinal serinin zaman çizelgesinde geçiyordu, ancak çok daha ileriki bir zamanda kurulmuştu. Birleşmiş gezegenler federasyonunun böbürlenen, şişman ve mutlu bir imparatorluğa dönüştüğü, keşif çağının (ve Kirk’le Picars gibi kahramanların) geride kaldığı, yalnızca sınırları devriye gezen eski gemi parçalarından yapılmış Starfleet’in yer aldığı bir zaman diliminden bahsediyoruz. Orijinal seride oluşturulan bütün klasik türlerin (Vulcan, Klingon ve Ferengi) yepyeni ve ilgi çekici bir kültüre evrildiği zamanlar. Yeni bir düşmandan gelen saldırı Federasyon’un rahatını bozar ve yepyeni, gelişmiş bir Atılgan inşaa edilir. Ve aynı zamanda kulağa öyle geliyor ki, bu proje kendinden öncekileri bozmayan, hatta tam tersine, onların üzerine inşaa edilen oldukça sağlam bir projeymiş.

Starfleet_command_emblem

Bu iki konuya ne oldu diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ne mi oldu?

Star Trek’in yayın haklarını elinde bulunduran CBS kanalı, Enterprise’ın (Atılgan) bitişinin ardından işleri yavaştan almaya başladı ve kardeş firma Paramount’ın Star Trek’i beyazperdeye taşımasına izin verdi. Ardından da Abrams’ın filmleri boy gösterdi.

Peki, Star Trek: Federation fikrine ne oldu?

Görünüşe göre Federation’ın yapılmasında emeği geçen kişiler, şu anda söylentileri ortada dolaşan CBS’in yeni Star Trek projesinde görev alacak.

Bryan Singer’ın bu yapımda yapımcı olması olası. Ayrıca, Robert Meyer Burnett, (fan yapımı Prelude to Axanar’ın yapımcılarından birisi, ki bu yapım bize bir Star Trek projesinin düşük bütçeyle de ne kadar başarılı olabileceğini gösteriyordu) ve Christopher McQuarrie (bu yaz çıkacak olan Mission Impossible: Rogue Nation filminin yönetmeni) de adı geçenler arasında.

Karşımıza yepyeni bir Star Trek evreniyle mi çıkacaklar, yoksa Federation fikrini daha da geliştirdikten sonra mı sunacaklar? Bunu elbette zaman gösterecek.

Şimdilik gelecek yıl vizyona girecek Star Trek 3’e odaklanılmış durumda. Filmin ardından bir resmi duyuru bekleniyor, her şey gelecek yıl netliğe kavuşmuş olacak yani.

Hem CBS de iyi biliyor ki, Star Trek ekranlardan uzak kalamayacak kadar değerli bir yapım.