DC Comics’ten Kadın Süper Kahraman Atağı

dc-comics-header

Amerika’nın önde gelen iki çizgi-roman devinden biri olan DC Comics son zamanlarda iyice rağbet gören ve pek çok tartışmaya neden olan kadın süper kahramanlar konusuna el atıyor. Ama bizce duruma çok yanlış bir açıdan bakıyorlar.

Sitemizin sıkı takipçilerinin de hatırlayacağı gibi (haberiniz yoksa hiç çaktırmayın) şu sıralar çizgi-roman dünyasında bir kadın süper kahraman tartışması sürüp gitmekte. Bunun en güzel örneği Marvel’ın öfkeli Fırtına Tanrısı’nın çekicini ve güçlerini devralan, kimliğini henüz bir türlü öğrenemediğimiz yeni Thor var. Kendisi asıl Thor’un kadına dönüştürülmüş hâli falan değil ve yepyeni bir karakter. Ancak buna rağmen çoğu erkek çizgi-roman okurunun hışmına uğramıştı, hâlâ da uğramaya devam ediyor. Fakat ne ilginçtir ki Dişi Thor, satış rakamları açısından orijinaline epey fark atmış durumda.

Bir diğer güzel örneğiyse alternatif bir gelecekte geçen ve daha çok yeni olmasına rağmen pek çok okur tarafından bağırlara basılan Spider-Gwen. Radyoaktif örümceğimizin Peter Parker yerine Gwen Stacy’yi ısırdığı bu alternatif seri o kadar tutuldu, o kadar sevildi ki Gwen diğer evrenlere bile sıçradı.

Sizin de gördüğünüz gibi iki başarılı örneğimiz de Marvel cephesinden geldi. Pastanın lezzetinin ve şeker komasına sokma potansiyelinin farkında olan DC de bu işten pay almaya karar vermiş gibi görünüyor.

DC cephesi yaptıkları açıklamada şu sıralar çok rağbet gören ama sayıları oldukça az olan kadın süper kahramanlara el atmak istediklerini, bayan çizgi-roman okurlarına aradıkları içeriği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Buraya kadar her şey harika. Ama işte işler de tam bu noktada sarpa sarıyor.

Bu amaçla Mattel ile anlaştıklarını açıklayan DC, 6-12 yaş arasındaki çocuklara çizgi roman okumayı sevdirmek için Wonder Woman, Supergirl, Harley Quinn, Bumble Bee, Poison Ivy, Katana ve Batgirl gibi kahramanlarını onlara hitap edecek şekilde yeniden tasarladıklarını, bu karakterlerin yepyeni maceralarına tanık olacağımızı, çizgi filmlerini izleyeceğimiz, ayrıca oyuncaklarını da alabileceğimizi belirtmiş. Serinin adının DC Super Hero Girls olacağını açıkladıktan sonra da şu görseli paylaşmış.

dc-super-hero-girls

Şimdi… bir saniye DC. Bir saniye… Sen bu işi çok yanlış anlamışsın, oturup bir konuşalım bunu istersen! “Kadın kahraman boşluğunu dolduracağız!” diye lafa başlayıp aynı karakterleri önümüze sunuyorsun. Bu da yetmiyormuş gibi bir de küçük yaş aralığına hitap edeceğini bildiriyorsun. Tamam, küçük çocuklara çizgi romanı sevdirmek için iyi bir yol bu, ona itirazımız yok da… lafa ne diye başladın, nasıl bitirdin yahu?

Bitirdin bizi DC…