Arthur C.Clarke Ödülü 2015 Kazananı Belli Oldu!

clarke-award

Arthur C. Clarke Ödülü 2015’in kazananı George R.R. Martin’in bu sene okuduğu en iyi kitap olarak gördüğü Station Eleven (İstasyon On Bir) oldu.

Sizlere kitabın konusunu ve Martin’in bu eseri favori sayma nedenlerini hatırlatmadan önce gelin kazanana ve adaylara en yalın haliyle bakalım.

Kazanan:

Diğer adaylar:

Şimdi geldik detaylara!

Ödülün bu seneki adaylarını sizlere tek tek tanıttığımız haberimizi hatırlarsanız. Bu adaylar arasında George R.R. Martin’in bu seneki favorisi olarak gösterdiği Station Eleven, yani İstasyon On Bir de vardı. Aslında usta onu Hugo Ödülü için favorisi olarak saymıştı ama, gelin görün ki eser en prestijli bilimkurgu ödülünü kucakladı bile. Peki Martin’in bu kitaba olan sevgisi için sarf ettiği sözler neydi? Şurada ondan da bahsetmiştik ama hadi kazananın şerefine bir kez daha hatırlayalım.

Station Eleven: George Martin’in bu alanda tek isim söylemesi oldukça ilginç ve bir o kadar iştah açıcı, değil mi? Hiç tanışmadığını söylediği yazar  Emily St. John Mandel tarafından yazılmış bu eser, Martin‘e göre pek çok farklı temayı içinde barındırdığı için işleri kotaramaması gerekirken bunu oldukça iyi yapmış durumda. Uzun süre unutmayacağı bir eser olduğunu söylüyor bizlere. Yazarımız aynı zamanda kitabın son derece melankolik ama güzelce yazılmış ve harika bir biçimde hüzünlü olduğunu da sözlerine ekliyor. (E o zaman bizim dilimize de kazandırılsın! Değil mi sevgili okurlar?)

Peki biz Station Eleven’ı nasıl tanıtmıştık sizlere?

Station Eleven. Yayılan bir hastalık, sönen Hollywood yıldızları, on beş yıl sonra ortaya çıkan kaçık bir rahip ve melankoli dört bir yanda kol geziyor bu kitapta.

Yazarın kendisi ne dedi dersiniz? Kazanmasına ne tepki verdi? Yazar Emily Mandel ödülü kazandığını öğrendiğinde yaşadığı heyecanı ve hayreti Twitter hesabında şöyle paylaştı.

Aman Tanrım. Burada bir parça kendimden geçmiş durumdayım.

Yazarımızı bir kez de biz tebrik etmiş olalım. Aslında bu yıl işi bir hayli zordu, çünkü The Girl With All The Gifts (Her Yetiye Sahip Kız) gibi zorlu ve yıla damgasını vurmuş eserlerle yarışıyordu. Ancak ipi göğüsleyen taraf olmayı başardı.

Bu kitabın acilen dilimize çevrilmesini bekliyoruz sayın yayınevleri! Komşuda pişen bize de düşsün.