Nazlı Eray’dan Çağdaş Bir Uyarlama: “Orphée”

Orphee-ust

Fantastik edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Nazlı Eray, Orphée’yi arayan çağdaş bir Eurydice romanıyla edebiyatımıza büyük renk katmıştı. Baskısı tükendiği için uzun zamandır ulaşılamayan bu eser Everest Yayınları’yla yeniden aramıza dönüyor!

Jean Cocteau’nun 1950 yapımı Orphée’sini duymuşsunuzdur. Ya da Yunan Mitolojisi’nin meşhur ozanı Orpheus size tanıdık gelecektir belki.

Mitolojiye göre Trakyalı Ozan Orphée, çok sevdiği eşi OrpheeEurydice’in ölümünün ardından Ölüler Ülkesine kadar sevdiğinin peşinden gitmiş ve Hades’le anlaşmaya çalışmıştır. Her kapıyı açan lirini çalarak cehennemin türlü tuzaklarından kurtulmayı başaran Orphée, lirini öyle içli çalmıştır ki Hades’in bile gözleri dolmuştur. Hades, Eurydice’i alıp gitmesi için Ozan Orphée’ye izin vermiş ve tek bir şart koşmuştur: Dönüş yolunda arkana bakma. Ama Orphée, eşi Eurydice ile birlikte yeryüzüne dönerken dayanamayıp arkasına bakmış ve her şeyini kaybetmiştir.

İşte Orphée’nin efsanesi böyle. Daha önce birçok kez sinema ve televizyona uyarlanan, romanlara konu olan Orpheus Miti, Nazlı Eray’ın kaleminden bu kez yeni bir bakışla bizlerle oluyor! Çağdaş ve bizden bir bakışla Yunan tragedyası okumak ise kuşkusuz hepimizi heyecanlandırıyor.

Geçmişle gelecek arasındaki o incecik köprüde yürümeye çalışırken aşkı düşünmek ve ölümün farkında olmak: Orphée’nin coğrafyası. Olayların birdenbire tersine akan bir şelaleye dönüşmesi… işte Orphée’nin ruha ve bedene sızan tortusu.

Nazlı Eray’ın Orphée’si Everest Yayınları tarafından yeniden yayıma hazırlandı. Kitabın künye bilgilerine şuradan ulaşmanız mümkün.