Yazı Evi Dergi’nin Son Sayısı “Sansür” Üzerine

yazievi sansur

Mayıs – Haziran 2015 sayısını “sansür” temasına ayıran Yazı Evi Dergi, biz bilimkurgu ve fantastikçilerin de oldukça iyi bildiği yasaklara değiniyor.

Biz aşinayız sansüre. Hem de çok yakından. Hatırlarsanız bilimkurgu eserlerinde yasaklanmış 10 büyük eser ve fantastik edebiyatta yasaklanmış 10 (+2) eseri sizler için listelediğimiz projelerimiz de vardı. Ama genel olarak “sanat” çerçevesinden bakmak istersek Yazı Evi Dergi’nin son sayısına göz atabiliriz.

Sadece edebiyata gelen sansürleri değil, aynı zamanda tiyatroya, sinemaya, hatta müziğe kadar uzanan sanat alanlarındaki tüm sansürlere değiniyor.

Dergide neler var, kısaca göz atalım.

Fanzin kısmında, son sayısında Tolkien ve fantastik edebiyata yer vermiş Yalnızlar Mektebi bulunuyor.

Sansürle ilgili yazılara baktığımızda, “Sansür mü Simbiyosis mi?” başlıklı yazısıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Güçlü’yü görüyoruz. Yazarlar Şebnem İşigüzel, Behçet Çelik ve Ferhat Uludere yazar perspektifinden sansür ve otosansürle ilgili röportajlarıyla yer alanlar arasında. Müzisyen Ufuk Lüker ve sansürle ilgili birçok çalışmaya imza atan Siyah Bant’tan Pelin Başaran Yazı Evi Dergi’nin bir diğer misafirleri.

Derginin sitesine buradan ulaşabilirsiniz.