Mad Max: Fury Road’un Tüm Göndermeleri ve Eski Filmlerle Bağlantıları

fury-road-easter-egg

Siz de bizim gibi Mad Max: Fury Road filmini izleyip de doyamayanlardan mısınız? O halde ilginizi çekecek bir listemiz var.

Öncelikle şunu söylemek gerek; Mad Max: Fury Road’a gitmediyseniz bu haber sizler için oldukça riskli olacaktır zira tüm maddeler başlı başına koca bir SPOILER olma özelliği taşıyor. Bu yüzden filme gitmediyseniz habere devam etmemenizi, hemen biletinizi alıp bu muhteşem başyapıtı en yakın müsait vaktinizde görmeye gitmenizi öneriyoruz. Habere bir daha dönmeyecek olsanız bile bize güvenin, bu filmi kaçırmak istemezsiniz.

Konuya dönersek, Youtube kanalı Mr Sunday Movies, Mad Max: Fury Road’un içindeki tüm göndermeleri, easter egg’leri ve eski filmlerle olan bağlantılarını bulup bir video halinde paylaşmış. Bizler de sizler için bahsi geçen maddeleri çevirdik.

Gözünüzden kaçmış olması oldukça muhtemel olan bu küçük, hoş göndermelerde serinin önceki filmlerine olan atıflar da var. Hiç aklımıza gelmeyecek ince detaylar da… Maddelere geçmeden önce son bir kez filmi izlemeyenler için bu listenin tamamen bir spoiler yuvası olduğunu hatırlatmak istiyor ve başlıyoruz.

  •  Başlangıç olarak, serinin ikinci filmi Mad Max: The Road Warrior ile olan ilişkisini ele alalım. Bildiğiniz gibi War Boys (Savaş Çocukları) filmin başında Max’i yakaladıklarında sırtına bir dövme yapıyorlardı. Burada kan grubu açısından genel verici olduğu ve başka ayrıntılar yer alıyorsa da, dövmelerin göründüğü sahne oldukça kısa kesildiğinden orada neler yazdığını tam olarak görememiş olabilirsiniz. Ama yakından baktığımızda Çılgın Max’imizin sırtında yazan ’Road Warrior’ ibaresini kesinlikle göreceksiniz.

road-warrior

  • Bir başka gönderme ise Tom Hardy’nin üzerindeki ceketinin The Road Warrior’daki Max’imiz Mel Gibson’ın giydiği ceketle aynı olması. Max’in bacak desteğinin de Fury Road’daki bazı sahnelerde görülebilmesi bir diğer güzel ayrıntı.

mad-max-jacket

  • Max’in aracı Interceptor da gene The Road Warrior’daki ile aynı. Hatta filmdeki yuvarlanışı bile önceki filmle neredeyse aynı şekilde oluyor.
  • Peki Max’in filmin başındaki saçla sakalının birbirine karışmış hali? Bu da serinin üçüncü filmi Beyond Thunderdome’u izleyenlere oldukça tanıdık gelecektir.
  • Filmde gözümüze çarpan kol yayları ve kurmalı müzik kutusu da iki filmde yer alan öğelerden.
  • Max’in aracın önüne bağlanmış hali de önceki filmlerde kullanılan bir yöntemdi.

mad-max-fury-road

  • Petrole daha önce de olduğu gibi gene Gasoline deniyor.
  • Filmin sonlarına doğru Charlize Theron’un oynadığı Furiosa karakterinin bir gözünün yarı kapalı hale geldiğini anımsarsınız. Onun bu yarası da The Road Wariror’daki Mel Gibson’ın aşağıdaki haline güzel bir gönderme değil mi ki acaba?

gozda-mad-max

  • Max tıpkı The Road Warrior’da yaptığı gibi, boş bir pompalı tüfeği doluymuş gibi kullanıyor ve aynı şekilde silahı ateşlemeye çalıştığında başarısız oluyor.
  • Immortal Joe’nun (Ölümsüz Joe) “eşlerini” sakladığı yerin yapısı da Thunderdome’u izleyenlere gene tanıdık gelebilir.

mad-max-dome

  • Mad Max’in ilk filminde Toecutter’ı canlandıran Hugh Keays-Byrne’ün, Fury Road’da da Immortal Joe olarak karşımıza çıktığını biliyor muydunuz?

mad-max-joe

  • Fury Road’da Max’in gördüğü ani sanrı ve görüntülerde, ilk filmde Toecutter’un ölmeden hemen önce gözlerinin yuvalarından fırladığı sahnenin de izlerini görüyoruz.

Fury Road’un Mad Max serisinde tam olarak nereye oturduğuyla ilgili de çok kesin bir şey söylenmediğini not düşelim. George Miller kafasında bu filmin, Thunderdome’dan sonra geçtiğini düşündüğünü, ama kronolojinin buna tam olarak uymadığından bahsediyor. Bu noktada Mad Max’in aslında böyle bir seri olarak düşünülmeden çekilmeye başlandığının da altını çizmek gerek.

Ne olursa olsun, biz filmin Mad Max ruhunu harika yakaladığını ve eski filmleri selamlarken kendine de hem beyaz perdede, hem de Mad Max filmleri içinde oldukça özgün bir yer edindiğini düşünüyoruz. Mad Max: Fury Road ile ilgili sitemizde yayınlanan detaylı incelemeye de bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

İzlemek isteyenler için maddelerin alınmış olduğu videoyu da buraya koyalım ve George Miller’ın Mad Max’in yeni filmlerinin de geleceğini söylediğini hatırlatalım.