Türkiye’nin İlk Oyun Müzesi Açıldı

Türkiye’nin ilk oyun müzesi Ataşehir belediyesi tarafından Mimar Sinan Parkı’nda açıldı. Müzenin kuratörlüğünü ise şair ve gazeteci kimliğiyle tanınan Sunay Akın üstlendi.

Ataşehir Mimar Sinan Parkı’nda 60 bin metrekarelik park içinde bulunan tek katlı 2 ahşap bina oyun müzesi, parkın bir bölümü ise oyun parkına dönüştürüldü. Küratörlüğünü Sunay Akın’ın, sahne tasarımını ise Ayhan Doğan’ın üstlendiği Düştepe Oyun Müzesi ve Oyun Parkı’nda, 20’yi aşkın ülkedeki 150 koleksiyonerden toplanan 2 binden fazla oyuncak sergileniyor.

Müzede 150 yıllık satranç takımı, Victoria döneminin küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunları, ilk uzay oyunları gibi tarihi 1800’lere kadar uzanan oyunlar, çocukların ve büyüklerin beğenisine sunuldu. Müze kapsamında ayrıca bir etkinlik binası da bulunuyor. Parkın bir bölümü ise çocuklar için çeşitli oyun alanlarına dönüştürülmüş durumda. Bu alanlarda çocuklar için bowling, satranç, mini golf, labirent, masa tenisi ve ahşap salıncaklar yer alıyor. Hem etkinlik binasında hem de oyun bahçesinde Afrika Çocuk Oyunları Haftası ve Japon Çocuk Oyunları Haftası gibi uluslararası etkinliklerin yanı sıra birçok oyun festivali gerçekleştirilecek.

Müzenin yaratıcısı Sunay Akın, müzeyi ve oyun alanını yılda 1 milyon çocuğun ziyaret etmesini planladıklarını ve dünyada bu konseptte çocuğa ayrılan başka bir müze olmadığını belirterek, ebeveynler ve çocuklar kadar kültür tarihçileri, popüler kültür uzmanlarına kadar çok sayıda insanın ilgisini çekecek olan müzenin, dünyada da benzerinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.