Kayıp Rıhtım’ın Görme Engelli Takipçilerinin Çizgi Romanlar İçin “Yapılabilir” Bir İsteği Var!

cizgi roman gorsel

Kayıp Rıhtım’ın uzun soluklu görme engelli takipçilerinin çizgi romanları görselleriyle birlikte okuyabilmek için oldukça “yapılabilir” bir isteği var.

Forumlarımızdan Cankut “cankutpotter” Değerli’nin bizlerle paylaştığı ve sonrasında diğer görme engelli üyelerimizce destek bulan bu isteği, çoğumuzun bilmediği ve yapılamaz sandığımız bazı şeylerin artık ne kadar kolay olduğunu gösterdi.

Bakın Cankut Değerli bu isteğini nasıl açıklıyor:

Ben şahsen Yenilmezler ve Marvel filmlerini çok severim; özellikle son aylarda çizgi roman haberleri Kayıp Rıhtım’da artmaya başlamışken ve konuları da ilginçken herkese ulaşamıyor olması bence bir sorun. Aslında bunun için çok büyük bir şey yapılması gerektiğini düşünmüyorum, yapılacak tek şey çizimlerin sözel olarak betimlenmesi. Bu sayede çizgiromanlar da yeni bir kitleye kavuşmuş olur, ayrıca engelliler için bir adım daha atılmış olur. Bu konuda yardımlarını esirgemeyeceğinize güveniyorum, başarırız ya da başaramayız bilmiyorum; ama en azından bir adım atmış oluruz.

Şurada açtığı konuda “sesli betimleme” tekniği sayesinde görme engelli kişilerin diziler ve filmler gibi görsel eserleri nasıl takip edebildiğini hatırlattılar bize. Örnekler verdiler. Şimdi onlar diyor ki, diziler ve filmler için olabilen şey neden çizgi romanlar için olmasın?

Biz de Kayıp Rıhtım ekibi olarak diyoruz ki, neden olmasın yahu?!

Şimdi de size soruyoruz: Neden olmasın sevgili Rıhtım okurları?

Başta dizi ve filmleri harika çalışmalarıyla görme engelli kişilerle buluşturan Sesli Betimleme Derneği , sonrasındaysa ülkemizdeki çizgi roman kültürüne büyük katıda bulunan yayınevlerini bu projeye destek olmaya çağrıyoruz. Evet size diyoruz sevgili Marmara Çizgi, JBC Yayıncılık, Gerekli Şeyler, Sırtlan Kitap, Presstij Kitap, Çizgi Düşler, Büyülü Rüzgar, Lal Kitap, Büyülü Dükkan, YKY, Akılçelen Kitaplarve nicesi!

Sadece yayınevleriyle mi olacak bu iş? Elbette “hayır” deme seçenekleri her zaman mevcut. O zaman soruyoruz tekrar size: Neden bu işi gelen talep ve izinler doğrultusunda gönüllülerle başlatmayalım?

Her birimiz birer okuruz. Hepimiz aynı kitaplar, aynı çizgi romanlar için benzer açlığı çekiyoruz. Merak içinde sürünüyoruz kimi zaman. Empati kurmanın hiç de zor olmadığı bir konu bu. Düşünün, o çok merak ettiğiniz çizgi romanlara ulaşmanızın önünde yayınsal bir engel var. İşte tam da bu noktada biz “okurlar” el ele verelim! Her birimiz o harika eserleri tekrar tekrar okuyabilelim ki engelli engelsiz demeden, sadece “okur”, sadece “hayran” olarak her birini büyük bir zevkle tartışabilelim.

Ne dersiniz?