Rowling, Dursley’lerin Neden Harry Potter’dan Nefret Ettiğini Açıkladı!

dursleys

Pottermore sitesinde, J.K. Rowling tarafından yapılan resmi açıklamayla bazı şeyler açıklığa kavuştu.

Üzgünüz, bu nefreti açıklamak için kullanılan Hortkuluk Teorisi doğru değilmiş. Yani (özet geçersek), Harry’deki hortkuluğun Dursley’leri etkileyerek ondan nefret etmelerine yol açması olasılığı Rowling tarafından bertaraf edildi.

Peki asıl neden neydi? Yazarımızın açıklamalarına bakacak olursak oldukça insani (?) bir nedene dayanıyor bu nefret. Hatta daha da ileri giderek, Vernon Dursley’in James Potter’a karşı duyduğu öfke ve Harrynin de babasına (James Potter) bu derece benziyor oluşu sorunlardan biri.

Olay Vernon ve Petunia henüz nişanlı, Lily ve James ise sevgiliyken gerçekleşiyor. Bakın yazarımız bunu nasıl anlatıyor:

James, Vernon’u eğlenceli bulmuştu ve bunu göstererek hata etti. Vernon, James’e hangi arabayı kullandığını sorarak ona patronluk tasladı. James de ona kendi yarış süpürgesini anlattı.

Vernon, sesli olarak, büyücülerin işsiz yaşama avantajına sahip olduğunu varsaydı. James de ailesinin Gringotts’ta biriktirdiği som altın servetinden bahsetti.

Vernon onunla dalga geçilip geçilmediğine bir türlü karar veremedi ve giderek sinirlendi. O akşam, Vernon ve Petunia’nın bir hışımla restoranı terk etmesi ve Lily’nin gözyaşlarına boğulup James’in (biraz kendinden utanmış bir halde) ilk fırsatta Vernon ile işleri yoluna koyacağına dair söz vermesiyle bitti.

Vernon Dursley’nin Harry’den bu derece nefret etmesinin kökeni meğer Snape ile aynıymış! Harry’e bakan gözlerin bir adet küçük James görüyor oluşu nelere yol açıyor, baksanıza. James Potter ve oğluna miras bıraktığı nefretlerin sonu ne olacak?

Açıklamalar bununla da bitmiyor. Rowling, kitapların sonunda Petunia Teyze’nin Harry’e kendi nazik yanını göstermesini istemiş olabileceğini, ama bunun tüm kitaplar boyunca çizdiği karakter portresine uymayacağını da belirtti.

Yani durum böyle. Fakat söylemeden geçmeyelim, Hortkuluk Teorisi de iyiydi gerçekten.