BirGün Kitap’ta Gotik Edebiyat Dosyası

birgun kitap gotik edebiyat ust

BirGün Kitap’ın 3 Temmuz – 6 Ağustos 2015 tarihlerini kapsayan 162. sayısında yazarlar “Gotik Edebiyat” temasını işlediler. Okuduğumuz kadarıyla ortaya çok güzel incelemelerin çıktığını söylemek mümkün.

Deniz Yavuz, Merve Tokgöz, Bulut Yavuz, Barışcan Demir ve Murat Özbek’in kaleminden çıkan yazılar topluluğunda Flannery O’Connor, Horace Walpole, Edgar Allan Poe, Ann Radcliffe ve William Beckford’ın eserleri üzerine yazılar mevcut.

Bulut Yavuz’un “Düşlerin Yükselişi” adlı yazısı gotik edebiyatın ilk yapıtı olarak görülen kült bir eser üzerine: “Otranto Şatosu“. Horace Walpole’un bu önemli eserini Zeynep Bilge çevirisi ile Can Yayınları’ndan okuyabilirsiniz.

18.Yüzyılda Bir Boksör” adlı yazısı ile Barışcan Demir, William Beckford’un “Vathek“ine odaklanıyor. Borges’in “Babil Kitaplığı” dizisinde de bulunan bu eseri okumak için önünüzde iki seçenek var: İletişim Yayınları ve Dost Kitabevi. Borges severler tercihini İsmail Yerguz çeviri ile Dost’tan kullanabilirler çünkü serinin birçok kitabı gibi Vathek de tükenmek üzere.

Ann Radcliffe’in “Bir Aşk Hikayesi” adlı kitabı üzerine konuşan Merve Tokgöz’ün yazısının başlığı ise “Masalsı Bir Gotik Roman“. Okuyabilmek için yine Can Yayınları’nın kapısını çalmanız gerekiyor, Duygu Akın’ın çevirisi sizleri bekliyor.

Kara Kedi“yi hepimiz biliriz, Edgar Allan Poe’nun gotik öykülerinden biridir. Deniz Yavuz’un “Şeytana Adanan Adak” adlı yazısı işte tam olarak bu eşsiz öyküyü merkezine oturtuyor. Kitabı okumanız içinse önünüzde güzel bir seçenek var: Kolektif Kitap. Bu kitabı Luis Scafati’nin Poe’ya yakışır çizgileri ve Bilge Ceren Şekerciler’in çevirisi ile okuyun.

Murat Özbek ise, Flannery O’Connor’ın eserleri üzerine yazıyor: “Köşegenden Gelen Edebiyat”. Tomris Uyar çevirisi ile “Her Çıkışın Bir İnişi Vardır” ve Aylin Ülçer çevirisi ile “İyi İnsan Bulmak Zor” adlı öykü derlemeleri Metis Yayıncılık etiketiyle raflarda.

BirGün Kitap’a, Gotik Edebiyat’a gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyor ve sizlere de bu güzel dosyayı kaçırmamanızı ve gün bitmeden gazeteyi edinmenizi salık veriyoruz.

Keyifli okumalar.

birgun kitap gotik edebiyat