Öğrenciler Yazdı, Edebiyat Öğretmeni Kovuldu!

tavuskusu-fanzin

Notre Dame De Sion, öğrencilerinin çıkarttığı fanzinde kadın cinayetlerine yer vermesinden sonra okulun edebiyat öğretmeni Melike Koçak’ı işten çıkarttı.

Tavuskuşu Fanzin, Mayıs 2015 tarihli sayısını kadın cinayetlerine adadı. Notre Dame De Sion öğrencilerinin okuldan tamamen bağımsız bir şekilde ürettikleri fanzindeki şu satırlar ise okul yönetimini harekete geçmek zorunda hissettirdi:

“Tasavvur tek bir parmakla
Birkaç damla
Birkaç dakika inleme
Birkaç nefes
Sistemi,
Düzenli nefesleri,
Tabuları
Kızlığı
Bozuyoruz namus odasında..”

“Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkumdu.”

Okulla hiçbir alakası olmamasına rağmen, yönetim bu satırların faturasını öğrencilerin edebiyat öğretmeni Melike Koçak’a kesti! Yaptıkları açıklama ise bir o kadar mide bulandırıcı:

“Öğrencilerinin toplumsal cinsiyet, beden politikaları ve feminizmle ilgilenmelerinin düzeyini ayarlayamaması, kontrol etmemesi, bu konuda öğrencilerini uyarmak yerine gelişmelerine, eleştirel bakmalarına vesile olması.”

Olaylara eleştirel bakmayı dahi suç olarak gören Notre Dame De Sion, bir Fransız Lisesi etiketiyle özgürlükçü söylemlerinin altındaki boşluğu da bir kez daha göstermiş oluyor. Zira geçmişte de, yazdığı roman nedeniyle o dönemki öğrencilerinden olan Oya Baydar’ı okuldan atmayı kendilerine hak görmüşlerdi.

https://twitter.com/tavuskusufanzin/status/618766548019359744

https://twitter.com/tavuskusufanzin/status/618764580190298113

https://twitter.com/tavuskusufanzin/status/618748637154291712

Sosyal medyada okul yönetimine tepkiler çığ gibi büyüyor:



etiketleriyle siz de tepkinizi gösterebilirsiniz.

Unutmayın ki sansüre ve haksızlığa karşı sessiz kaldığımız her an daha fazla tükeniyoruz.