“Greenlighter” Parodisi Kadın Süper Kahraman Eksikliği Yaramıza Parmak Basıyor

greenlighter

Güncel konuları parodi yoluyla eleştiren Above Average ekibi bu kez de gözünü Hollywood’taki kadın kahraman eksikliğine dikti. Ortaya çıkan sonuç ise yepyeni süper kahramanımız Greenlighter oldu!

Kadınların filmlerde ve oyunlarda basit birer cinsellik öğesi olarak kullanılmasından siz de bıktınız mı? Kılıç kullanan, savaşçı bir kadın mı söz konusu? O göğüs zırhı mutlaka küçücük, mini minnacık olmalı; korumadan çok seksilik sağlamalı. Süper güçleri olan bir kadın kahramandan mı söz ediyoruz yoksa? O zaman da dekoltesi derinlik kavramını, göğüsleri ise irilik terimini yeniden yazmalı, mutlaka gözümüze sokulmalı.

Yapımcıların söz konusu kadın kahramanlar olduğunda neden hep aynı formüle sarıldıklarını anlamak akıl alır iş değil. Çok uzaklara bakmamıza gerek yok, en güncel örneği çizgi-romanlarda Punisher ile aşık atan, önüne geleni mermi manyağı yapmaktan geri durmayan acımasız Black Widow… Filmlerde kendisini ne hâle soktuklarını, Scarlett Johansson’ın canlandırdığı bir başka masum ve âşık kıza dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Oysa Mad Max: Fury Road hem İmparator Furiosa hem de Ölümsüz Joe’nun eşleri aracılığıyla istenildiği takdirde güçlü kadın imajıyla da filmlerde oldukça büyük başarı yakalandığını bir güzel kanıtladı bizlere.

Haberimizin konusu olan (ve bir türlü değinemediğim) kısa parodimiz “Greenlighter” da süper kahraman filmlerindeki kadın baş karakter eksikliğini hedef alıyor işte. Namlusunun ucundaki firma ise bizzat Marvel.

Greenlighter yapımcılara kadın süper kahraman filmi yaptırma gücü olan bir karakter olarak çıkıyor karşımıza. DC’nin Green Lantern karakterine benzer güçlere sahip kendisi. En büyük yayrdımcıs Jarvis’i andıran ve gümüş tepsisini elinden düşürmeyen bir uşak; en güçlü silahıysa senaryolara onay imzası atan dolmakalemi!

İnsan yine de sormadan edemiyor… Captain Marvel filmi durmadan erteleniyor, Wonder Woman kendi filmine sahip olmadan önce Batman v Superman ile izleyicilere “ısındırılıyor,” Black Widow’un hâli içler acısı… Kadınların başrol oynadığı düzgün bir aksiyon filmi çekmek bu kadar zor mu gerçekten de?