Jon Snow’a Dair Yeni Bir Teori Ortaya Atıldı, Ama Bizim Bazı İtirazlarımız Var

jon-snow-teori-ust

Yakın gelecekte hem dizi hem de kitap kanadında Buz ve Ateşin Şarkısı’na dair içerik göremeyecek olsak da, serinin hayranları boş geçen süreyi doldurmakta hiç de zorlanmıyor gibi görünüyorlar.

Not: Okuyacağınız bu haber hem dizinin hem de kitapların eski bölümleri hakkında spoiler içermektedir. 

Geçtiğimiz aylarda, Arthur Dayne ile bağdaşlaştırılan bir oyuncu seçimi haberi, dizinin altıncı sezonunda Neşe Kulesi’nde geçen olayları anlatan bir flashback sahnesi ile karşılaşabileceğimiz söylentilerinin fitilini ateşlemişti. İşte bu seferki haberimiz seriye dair eski bir teorinin, dizinin ve bu söylentilerin yardımıyla yeniden hortlatılmasıyla ilgili.

Jon Snow’un aslında Ned Stark’ın değil de Rhaegar Targaryen ve Lyanna Stark’ın çocuğu olduğuna dair, kısaca R+L=J olarak geçen teoriyle ya internet aleminde karşılaşmış ya da kitabı okurken direkt siz akıl etmişsinizdir muhtemelen. Şimdi aktaracağımız teori ise bunu bir adım ileri taşıyor.

Ned Stark ve altı kişilik ekibi Neşe Kulesi’nin önünde efsanevi Kralmuhafızları Oswell Whent, Gerald Hightower ve Sabahın Kılıcı Arthur Dayne ile ölümüne bir mücadeleye girerler. Bu kanlı çarpışmanın sonunda ayakta kalan son iki kişinin Ned Stark ve yakın dostu Howland Reed olduğu hepinizin malumu. Bu ikili kulenin içine girdiklerinde doğum yüzünden kanlar içinde yatan Lyanna’yı ve minik Jon’u bulur…

Durun durun! Daha bitmedi.

… minik Jon’u ve ayrıca ikizi Meera’yı bulurlar.

Yanlış duymadınız, Meera Reed’in ta kendisinden bahsetmekteyiz. R+L=J’yi bir arttırıp R+L=J+M yaptık yani. Neyse, Ned daha sonra Jon’u, Howland ise Meera’yı kendi çocuğu gibi yanına alır. Çünkü Ned, Lyanna’ya söz vermiştir. Çünkü Lyanna, İmparator Palpati– öhöm… Robert’ın çocuklara karşı olacak hışmından korkmaktadır. İkizler birbirlerinden ayrılır ve bambaşka yerlerde güven içinde yetiştirilmeye başlanır. (Jon Snow ileride bir X-Wing pilotu olmuyor, hayır :)

Evet, teori ana hatlarıyla bu şekilde. Şu haliyle Star Wars’u fazlaca andırıyor, öyle değil mi? Peki bu teoriyi destekleyen unsurlar neler, onlara da bir bakalım:

– Yaş: İkiz olmasını beklediğimiz insanlarda aradığımız ilk özellik bu olsa gerek. Kitaplara göre Hem Meera hem de Jon, Aegon’un Fethi’nden sonra 283 yılında doğmuş görünüyorlar. Evet, aynı yaşta olduklarını söylememizde sakınca yok.

– Görünüş: Teoriyi desteklemek için şu fotoğraf paylaşılmış:

meera-jon-twins

Bu ikilinin birbirlerine çok benzedikleri ve bunun da kardeş olduklarına dair bir delil olduğu söylenmiş.

– Tarihten bağlantılar: George R.R. Martin’in tarihi olayları ve efsaneleri bol bol esin kaynağı olarak kullandığını biliyoruz. Bundan yola çıkılarak bu teori de Roma Mitolojisi’ne göre Roma şehrinin kurucuları olan Romulus ve Remus’un ve anneleri Rhea Silvia’nın hikayesiyle bağdaştırılmak istenmiş.

Efsaneye göre Rhea Silvia, Alba Longa’nın kralı Numitor’un kızıydı. Numitor’un kardeşi Amulius tahtı ele geçirdi ve Numitor’un varislerini öldürdü. Amulius, Rhea Silvia (ve onun vasıtasıyla Numitor’un) varisi olmaması için Rhea Silvia’yı Vesta bakiresi olmaya zorladı.

Ne var ki, Mars da Rhea Silvia’dan hoşlanır ve ormanda kendisine tecavüz eder. Böylece Rhea Silvia ikizlere hamile kalır. Bunu öğrenen Amulius, Rhea Silvia’nın canlı olarak gömülmesini (bekaret yemini bozan Vesta bakirelerinin standart cezası) ve ikizlerin öldürülmesini emreder. Ancak ikizleri öldürmekle görevlendirilen uşak merhamet gösterir ve onları Tiber nehrinde akıntıya bırakır. Nehir tanrısı Tiberinus ikizleri bulur ve onları kendi yavrularını henüz kaybetmiş Lupa adında dişi bir kurta emzirmesi için verir.

disi kurt

Eh, bakalım göndermeler nelermiş? Rhea Rhaegar ismiyle, ikizleri öldürme emri veren Numitor Robert Baratheon ile ve dişi kurt da Caityln Stark ile ilişkilendirilmiş. Hadi Tiberinus’u da ben Ned Stark ile ilişkilendireyim, bu da bizden olsun.

Şimdi… Geleyim teoriye dair eleştirilerime:

Evet, çocukların yaşı aynı; ancak önemli bir detay atlanmış. Meera’nın doğum yeri belli iken Jon’unkinin belli olmaması gibi bir detay. Yakın zamanda yurtdışında satışa çıkan Buz ve Ateşin Dünyası kitabına göre Meera’nın doğum yeri Bozsu Gözcüsü. Haliyle, yazar bu kadar net bir bilgi vermişken (bizi açık açık kandırmaya çalışmıyorsa) Meera’nın Neşe Kulesi’nde doğmuş olması çok mümkün değil. Jon ise Neşe Kulesi’nde doğmuş olabilir, orasını bilemiyoruz.

İkinci söyleyeceğim ise Jon ve Meera’nın görünüşleri hakkında olacak. Evet, dizideki oyuncular birbirine benziyor olabilir; ancak kitapta Meera’nın tipik bir Crannogman (Boğaz’daki bataklıklarda yaşayan insanlar) gibi kısa boylu ve zayıf olduğu anlatılmaktadır. Ayrıca da kendisi yeşil gözlüdür. Oldu da Jon Snow’a benzeseydi ve GRRM bunun önemli olduğunu bilmenizi isteseydi emin olun Bran Meera’yı ilk gördüğünde bu konu hakkında bir yorumda bulunurdu. Yazarın tarzından bunu çıkarabiliriz rahatlıkla. Kısacası fotoğraftaki benzerliği tesadüf olarak görenlerdenim.

Romulus ve Remus efsanesi açısından ise teoride pek bir problem görmüyorum. Benzetmelerde bir sakınca yok, ki esinlenme varsa zaten birebir karşılamasını da bekleyemezdik.

Uzun lafın kısası, uzaktan heyecan verici gözükse de özünde ciddi hatalar barındırdığını düşündüğüm bir teori duruyor karşımızda. En azından kitapları dikkate alacaksak durum böyle. Belki de dizi yapımcılarının aklında bambaşka şeyler vardır ve dizi bu teoriyi doğrulayacak nitelikte olaylarla gebedir. Bakalım ilerleyen günler neler gösterecek?