The Iron Giant, Yeniden Düzenlenmiş Haliyle Tekrar Sinemalarda!

the iron giant ust

Brad Bird’ün soğuk savaş dönemini ve tipik uzaylı korkusunu temeline oturtan 1999 yapımı başarılı animasyon filmi The Iron Giant, yeniden düzenlenmiş (remastered) haliyle tekrar sinemalara konuk olmaya hazırlanıyor.

Daha önce televizyon için birçok başarılı işe imza atmış olan yönetmen Brad Bird, 90’lı yılların sonunda hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir animasyon filmi çekmişti, The Iron Giant (Demir Dev).

Yapımcılığını Warner Bros. Animation’ın üstlendiği film için Brad Bird, Ted Hughes’un 1968’de yayınlanmış The Iron Man (Demir Adam) adlı romanından esinlenmiş. Klasik Disney yapımlarından oldukça farklı bir yapıya sahip olan animasyon, yurtdışında çok beğenilmiş ve iyi eleştiriler almış olmasına rağmen ülkemizde vizyona girmemişti. Türü sevenler için bu bir engel değildi elbette. DVD ve VCD formatında satışa sunulan film bizde de binlerce animasyon severi yıllarca büyülemeye devam etti.

Vin Diesel’in sesiyle hayat verdiği dev bir robot ile Eli Marienthal’ın seslendirdiği küçük bir çocuğun arkadaşlığına odaklanan yapımın konusundan kısaca bahsedecek olursak, soğuk savaşın en kritik noktalarından biri olan 1957 Ekim’inde, ABD’nin Maine eyaletinde geçen hikaye, Hogarth adlı annesi tarafından yetiştirilmiş yalnız bir çocuğun, uzaydan dünyaya düşmüş demirden bir dev bulmasıyla başlar. Dean adlı asi bir gencin de yardımıyla Hogarth, Demir Dev’i ele geçirmek isteyen ABD ordusuna ve peşlerine takılan federal bir ajana karşı mücadele eder.

Vin Diesel’ın yanı sıra seslendirme kadrosunda Jennifer Aniston, Harry Connick Jr., James Gammon, Cloris Leachman, Christopher McDonald ve John Mahoney gibi isimleri barındıran 9 Annie ödüllü bu muhteşem animasyon şimdi yeniden düzenlenmiş haliyle tekrar vizyona girmek için gün sayıyor. Günümüz teknolojisine uygun olarak tekrar düzenlenmiş ve kurgulanmış olarak şimdilerin çocuk ve yetişkin izleyicilerini de etkilemeye hazırlanan film ülkemizde de vizyona girer mi, henüz bu konuda bilgi sahibi değiliz. Fakat zamanında TV ekranında izleyip de, özellikle aşırı duygusal finaliyle gözyaşı döktüğümüz bu müthiş animasyonu tekrar beyazperdede izlemek çok hoş olurdu.

Filmin bu yeni hali için Warner Bros. çok güzel de bir fragman hazırlamış. Lafı daha fazla uzatmadan sizleri bu harika animasyonun görüntüleri ile başbaşa bırakalım.