Diskdünya’nın Son Kitabını Asla Okuyamayabilirdik

terry-pratchett-ust

Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Terry Pratchett’ın, ölümünden sonra yarım kalan tüm çalışmalarının yok edilmesini istediği ortaya çıktı.

Daha önce sizlere aktardığımız üzere, Diskdünya Serisi’nin son romanı The Shepherd’s Crown (Çobanın Tacı) geçen hafta yurtdışında satışa sunuldu. Devasa bir kaplumbağanın sırtında bulunan bu dünyayı son kez ziyaret eden okurlar şu ana dek okuduklarından bir hayli memnun.

Ancak merhum yazarın yakın bir arkadaşı olan Neil Gaiman’ın açıklamalarına bakılırsa bu kitabı okuyabildiğimiz için düşündüğümüzden çok daha şanslıyız. Çünkü Terry Pratchett ölümünden sonra yarım kalmış ya da yayınlanmamış tüm eserlerinin bilgisayarıyla birlikte bir otoyola koyulmasını ve üzerlerinden bir silindir geçirilmesini istediğini belirtmiş kendisine. Tamamlandığını dünya gözüyle görmediği hiçbir çalışmasının yayınlanmasını istemiyormuş. Gaiman bunun gerçekleşmemesine “saçma sapan bir şekilde minnettar” olduğunu belirtmiş yazısının devamında.

Pratchett’ın Diskdünya konusunda ne kadar hassas olduğunu ve ölümünden sonra seriye devam edilmesini istemediğini daha önce sıkça duymuştuk. Hatta kızı Rhianna Pratchett bile seriye devam etmeyeceğini açıkça belirtmişti. O nedenle yazarın bu arzusuna şaşırmamak gerek. Yine de, belki biraz bencilce, iyi ki öyle bir şey olmamış diyoruz biz de Neil Gaiman gibi…

Gaiman daha sonra Pratchett’ın The Shepherd’s Crown için farklı bir son düşündüğünü, merhum yazarın “insanları ağlatacak, küçük ve güzel bir şaşırtmaca” eklemek istediğini, ama bunu kaleme alacak zamanının olmadığını eklemiş yazısına. İşte bu gerçekten de yazık olmuş…

Son olarak bu büyük ustanın bu büyük külliyatının Delidolu Kitap tarafından dilimize tekrar kazandırılmaya başladığını ve bu fantastik dünyayla tanışmak için hâlâ çok geç olmadığını hatırlatalım.