O’nun Yönetmeni Filmden Neden Ayrıldığını İlk Kez Açıkladı

Fukunaga-it-ust

Cary Fukunaga sessizliğini bozdu ve Stephen King’in meşhur romanı O’yu beyazperdeye aktarma görevini neden bıraktığını açıklığa kavuşturdu.

Sizlerin de hatırlayacağı üzere bu yılın ilk aylarında Pennywise’ın tüm dehşetiyle sinemalara geri döneceğini öğrenmiş, battaniyelerimizin altında titremeye koyulmuştuk. Üstelik çekimler bayağı hızlı gidiyordu. Ürkütücü palyaçomuzu bu kez Will Poulter oynayacaktı ve film de iki kısımdan meydana gelecekti. –ti diyorum, çünkü Cary Fukunaga’nın yönetmenlik koltuğundan ayrılmasıyla birlikte proje geçici olarak rafa kaldırıldı. New Line ise sebep olarak “kreatif farklılıklar” dışında hiçbir şey söylemedi.

Bazıları bunu bütçe yetersizliğine bağladı, bazılarıysa New Line’ın filmin iki kısımdan oluşacak olmasından hoşlanmadığını iddia etti. Ancak Fukunga’nın Variety’ye anlattıklarına bakılırsa durum hiç de öyle değil:

Alışılmadık bir korku filmi çekmeye çalışıyordum. Ama [New Line yetkililerinin] para yatırıp gelir elde edebileceklerini, genel izleyici kesimini rahatsız etmeyeceğini bildikleri algoritmaya uymadı. Bütçemiz oldukça yeterliydi. 32 milyon dolar civarında seyrediyorduk, ayırdıkları bütçe de zaten bu kadardı. Asıl çatıştığımız şey kreatif konulardı. İki film çekecektik. Bunu umursamıyorlardı. İlk bölümde gerçek karakterleri olan, yoğun bir korku filmi çekmeye çalışıyordum. Ama [New Line] karakter falan istemiyordu. Basmakalıp kişiler ve korkutucu şeyler istiyorlardı. Senaryoyu yazdım. Bu sefer de rahatsız edici olmayan, geleneksel bir senaryo yazmamı istediler. Fakat hem Stephen King’e sadık kalıp hem de rahatsız edici olmamak bence imkânsız.

Başlıca anlaşmazlıklarının Pennywise’ı basit bir palyaçodan fazlası kılmak istemesi olduğunu belirten Fukunaga, kendi yazdığı karakterin karşısındakilerin duygularını okuyabildiğini, çocukları korkutabilmek için cidden sadistçe ve zekice yollar bulabildiğini ekliyor sözlerine. Senaryonun ilk taslağı Stephen King’in hoşuna gitmiş aslında, fakat New Line yetkileri her şeyi reddediyormuş. Sonunda Fukunaga yapmak istediği filmi çekemeyeceğini, firmanın kafasındaki fikrin farklı olduğunu anlayarak görevinden istifa etmiş.

O hakkında aldığımız son haber yönetmenlik için Andy Muschietti ile görüşüldüğüydü. Bunun haricinde her şey hâlâ muallakta. Anlayacağınız Pennywise varlığıyla da yokluğuyla da bir şekilde sorun yaratmayı başarıyor.