Bilimkurgu Klasiği “Dune,” İthaki Etiketiyle Geliyor!

dune-ust

Frank Herbert’ın başyapıtı Dune Serisi, İthaki Yayınları tarafından yeniden basılıyor. İlk kitap ufukta göründü!

Birkaç ay evvel Dune’un telif değiştirdiğini ve bundan böyle İthaki Yayınları tarafından basılacağı haberini aldığımızda bir hayli sevinmiştik; zira Kabalcı’nın yayımladığı serinin bazı kitapları tükenmiş olduğundan, kendilerine ulaşmak mümkün değildi.

Yenilenmiş kapakları, gözden geçirilmiş çevirisi ve punto farkı ile gelen Dune’un ilk kitabı ön siparişe açıldı. Böylelikle İthaki Yayınları da yeni yayın döneminde yürürlüğe soktukları “Bilimkurgu Klasikleri” serisinin ilk adımını atmış oldu.

Bilimkurgunun mihenk taşlarından biri olan Dune’un ilk kitabının konusuna hep birlikte göz atalım:

Modern edebiyatın en epik mesih anlatılarından biri sayılan Dune, genç Paul Atreides’in hikâyesini anlatır. Atreides’in ailesi, evrendeki en önemli ve en değerli madde olan melanj ‘baharatının’ tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul etmiştir. İmpatorluğun güçleri Arrakis’in kontrolü için birbirlerinin boğazına sarılırken, politika, din, ekoloji, teknoloji ve insani duyguların çok katmanlı, karmaşık etkileşiminden benzersiz bir hikâye doğacaktır.

Frank Herbert’ın yarattığı evren, yıllar boyunca milyonlarca okurun zihninde gerçekliğini kabul ettirdi ve bugün de ayakta. İyi bir bilimkurgu ve iyi bir edebiyat yapıtı okumak isteyen herkesin yolu Dune serisinde birleşiyor…

Hugo ve Nebula Ödülü sahibi Dune Serisi’nin 50. yılı olduğunu hatırlatmakta da yarar var. Aslen 6 kitaptan oluşan dizi, Frank Herbert’ın ölümünden sonra bizzat oğlu Brian Herbert tarafından devam ettirilmişti. Kevin J. Anderson adlı Amerikalı bilimkurgu yazarı ile birlikte evreni genişleten Brian Herbert, seriye yeni kitaplar katmıştı.

İthaki Yayınları’nın bu kitapları da yayımlayıp yayımlamayacağı şu an için muallakta görünüyor ama asıl serinin kısa aralıklarla basılacağı bilgisi kesinliğini koruyor.

Dune Serisi hakkında bakın Arthur C. Clarke ve Rober A. Heinlein ne diyor:

Yüzüklerin Efendisi dışında bu kitapla kıyaslanacak başka bir kitap yok. Arthur C. Clarke

Güçlü, inandırıcı ve usta işi. Robert A. Heinlein

Dost Körpe’nin çevirisinin gözden geçirilmiş haliyle okuyacağımız Dune, şu anda ön siparişte. 18 Eylül’den itibaren raflarda olacak eser için İthaki’ye teşekkür ediyor ve sıradaki “bilimkurgu klasiğini” merakla beklediğimizi belirtiyoruz.

Sizce de Dune okumaya başlamak için güzel bir bahane değil mi?