“Şoför Wang’in Altıncı Hayatı” Raflarda

sofor-wang-ust

Ülkemizde ilk defa bir eseri yayımlanan Susan Barker’ın “Şoför Wang’in Altıncı Hayatı” adlı ünlü romanı raflarda.

Matbuat Yayın Grubu’nun “Paspartu Dizisi” kapsamında yayımlanan bu kitabın konusu bir hayli tuhaf. Susan Barker’ın 6 yılda kaleme aldığı roman, yazarın kariyerindeki 3. kitabı.

Türk okurlar için yazar tarafından kaleme alınan özel bir notla basılan kitabın konusu ise kısaca şu şekilde:

Taksi şoförü Wang, geçmişindeki tüm zorlukları ve karmaşayı geride bırakmış, karısı Yida ve küçük kızı Echo’yla birlikte mutlu ve sorunsuz bir hayat yaşamaktadır. 2008 Pekin Olimpiyatları yaklaşırken şehirde dolaşıp birbirinden tuhaf müşterilerini gidecekleri yere götürür. Fakat bir gün taksisinde bulduğu bir mektup her şeyi değiştirir.

sofor wangin altinci hayati susan barker

Mektubun sahibi ruh eşi olduklarını ve bin yıllık bir bağla bağlandıklarını yazar Wang’e. Takip edildiğinden şüphelenen Wang, taksisinde bulduğu her yeni mektupla birlikte önceki hayatlarında bir yolculuğa çıkar: Taksi şoförü Wang’in, M.S. 632’de Tang Hanedanlığı’ndan 1213’teki Moğol istilasında tutsak edilen kölelere, 1542’de Çin imparatoruna suikast planı yapan saray cariyelerinden 1836’da Afyon Savaşı öncesine ve 1966’da Kültür Devrimi’nin Kızıl Muhafızları’ndan günümüz Pekin’ine uzanan bu uzun yolculuğunun hikayesini anlatan kitap, hayal gücü ve tarihin kesiştiği ince bir hatta 422 sayfa boyunca hiç sendelemeden ve bir an nefes almadan yürümeyi beceriyor.

Geniş bir tarihsel perspektif ile, uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıkan eserin editörü Deniz Şimşek kitap hakkında şu sözleri sarf etti:

Şoför Wang’in Altıncı Hayatı birkaç şeyi aynı anda başarabilen kitaplardan: Okuru, bir yanıyla taksi Şoförü Wang’in izinden Çin tarihinde uzun fakat heyecanlı bir yolculuğa çıkarırken, öte yandan da insan ruhunun anlaşılması kolay olmayan keskin tarafları üzerine düşünmeye davet ediyor. Önümüzdeki yıllarda ismini daha sık duyacağımıza emin olduğumuz Susan Barker’ı Türk okurlarla buluşturmaktan memnunuz.

Zeynel Can Gündoğdu’nun çevirisi ile dilimize kazandırılan Şoför Wang’in Altıncı Hayatı’nın künye bilgilerine buradan göz atabilirsiniz.

Ne yalan söyleyelim, bizim epey ilgimizi çekti.