Başka Bir Gezegende Büyüyen Besinler Dünyayla Aynı Tadı Verir mi? Bilim İnsanları Cevapladı.

martian-movie-matt-damon

Andy Weir’ın Marslı adlı eserinde, kahramanımız Mark Watney’nin sebze yetiştirdiği kısmı hatırladınız mı? İşte bilim adamları o sebzelerin tadının dünyadakilerle aynı olmayacağını söylüyor.

Mark Watney’nin uzmanlık alanlarından biri botanikti ve Mars’ta tek başına kaldığında hayatta kalmak için imkansızı zorluyordu. Bunun için verdiği mücadelede yaptığı en ilginç şeylerden biri de Mars’ta bitki yetiştirebilmesiydi. Böylece kendini beslemiş de oldu.

2 Ekim Cuma günü Ridley Scott imzalı film uyarlaması gelecekken, bilim adamları bu konuya bir açıklık getirdi. Evet, Marslı sonuçta bir bilimkurgu eseri, yani bir “kurguydu.” Ama ortada Mars One adında gerçek bir program da mevcut. Öyle ki, sizlere aktardığımız üzere, Mars’a gidecek astronot ekibi hazır. Hatta o ekip uzay istasyonlarında bu filmi uyarlamasını bile izledi!

Bilim adamlarından gelen açıklama ne diyor peki? Uzmanların söylediğine göre, dünyamızda farklı bölgelerde yetişen bitkilerin toprak, atmosfer gibi farklılıklardan ötürü aynı değilken, bunun farklı gezegenlerde yetiştirildiğinde aynı tadı vermesini beklememiz mantıklı olmaz.

Mars One programı kapsamında Mars’ta bitki yetiştirmeyi uzunca bir süre araştırmış uzmanlar, güzel de bir sonuç aldı. Florida Üniversitesi’nden Anna-Lisa Paul’ın Mars ile aynı koşullara sahip deney ortamında yetiştirdiği bitkisi hem yenilebilir, hem de sağlıklı bir formda.

Biz Dünyalılar belki hiç başka gezegende yetişmiş bir besini tadamayacağız, ama bunu bizim yerimize yapabilecek birileri şu sıralar Mars yolcusu oldu.