Lovecraft’ın Kısa Öyküsü “Uzaydan Düşen Renk,” Yeniden Beyazperdeye Uyarlanıyor

lovecraft ust

Korku edebiyatının efsane ismi H.P. Lovecraft’ın kısa öyküsü Uzaydan Düşen Renk (Color Out of Space), Richard Stanley yönetmenliğinde yeniden beyazperdeye uyarlanıyor.

Eserlerinde korku ile bilimkurguyu birleştiren ilk yazar olma ünvanını elinde bulunduran efsane yazar Lovecraft’ın öyküleri şimdiye dek birçok defa sinemaya uyarlandı. Bunlardan biri de insanın evreni kavrayışındaki boşluk potansiyelini bir korku unsuru olarak tasvir ettiği Uzaydan Düşen Renk adlı kısa öyküsüydü.

Daha önce David Keath’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve başrollerinde Wil Wheaton (Stand By Me) ve Claude Akins gibi isimlerin bulunduğu 1987 yapımı The Curse filmine esin kaynağı olan öykü, şimdilerde yeniden beyazperdeye uyarlanmak üzere yapımcıların ilgi odağı olmuş durumda.

Geçtiğimiz günlerde, Hardware (1990), The Island of Dr. Moreau (1996) gibi korku türünün başarılı örneklerine imza atmış olan yönetmen Richard Stanley, Lovecraft’ın bu öyküsünü yeniden uyarlamak için uzun süredir yoğun bir biçimde çalıştığını açıkladı.

“Artık ürkütücü bir Lovecraft uyarlamasının zamanı gelmişti. Ben uzun süredir bir “kötü yolculuk” filmi yapmak istiyordum, Color Out of Space ise gerçekten çok ama çok “kötülük” içeren bir yolculuk öyküsü.”

Filmin yapımcılığını üstlenen ve bağımsız korku filmleri ile tanınan SpectreVision firmasından sorumlu Daniel Noah ise Richard Stanley için şu açıklamalarda bulundu.

“H.P. Lovecraft tartışmasız korku edebiyatının babası ve şunu diyebilirim ki, şimdiye dek onun öykülerindeki o karanlık güzelliği yakalayan sinematik bir davranış ortaya çıkmadı. Richard Stanley’nin bu sözleri Color Out of Space’in mükemmel bir şekilde uyarlanması konusunda benim için bir dönüm noktası gibi adeta. Hiç şüphesiz dünyadaki tüm Lovecraft hayranları da bu şekilde düşünüyor olmalı.”

Şimdiye dek sayısız defa beyazperdeye uyarlanmış Lovecraft öykülerinin çoğunu “başarısız” olarak değerlendirmemiz pekala mümkün. Öte yandan Uzaydan Düşen Renk öyküsü için seçilen yönetmenin korku filmleri kariyerine baktığımızda bu kez heyecanlanmadan edemiyoruz. Şöyle eserin hakkını veren ürkütücü bir Lovecraft filmi izlemenin sizce de zamanı gelmedi mi, ne dersiniz?

Filmin oyuncu kadrosu henüz belirsizliğini koruyor, fakat çekimlerin 2016 başlarında başlaması planlanıyor.