Notos’un Yeni Sayısında Borges Var!

borges-ust

Ülkemizin önde gelen edebiyat dergilerinden Notos’un Ekim-Kasım 2015 sayısı çıktı.

Notos, bugüne dek hazırladığı tüm yazar dosyalarıyla okurlarının büyük beğenisi kazanan oldukça saygın bir edebiyat dergisi. 54. sayısıyla bizlere bir kez daha merhaba diyen dergide bu ay düşsel edebiyatın en büyük isimlerden Jorge Luis Borges dosyası mevcut!

Notos, kalıcı bir dosya hazırlayarak bu büyük yazarı layıkıyla onurlandırıyor ve Borges okurlarına büyük bir sevinç yaşatıyor. “Hayal Ustası, Fikir İşçisi” alt başlığıyla çıkan sayı için Notos’tan, “Borges’i anlamak için kalıcı bir kılavuz hazırlamaya çalıştık…” açıklaması yapıldı.

Dosyada katkısı bulunan kişiler ise göz dolduruyor: James Irby, Murat Gülsoy, Alberto Manguel, Maurice Blanchot, Mario Vargas Llosa, Adolfo Bioy Casares, Adnan Özer ve Ceylan Öner’in yazıları Borges’i anlama yolunda bizlere rehberlik ediyor.

Yirminci notos-54-jorge-luis-borgesyüzyılın ikinci yarısında pek az yazar dünya edebiyatını Jorge Luis Borges kadar etkiledi, ilgilendirdi. Geleneksel anlatılardan, Batı’nın ve Doğu’nun yarattığı, bilinen ve bilinmeyen hikâyelerden yararlandı ama daha önce benzerini görmediğimiz bir anlatı dünyası yarattı. Bu yüzden anlaşılması zor oldu. Pek çok genç yazar ondan etkilendi, onun gibi yazmaya çalıştı. Ne ki öykünülmesi olanaksız bir yazar oldu Borges.

Latin Amerika Edebiyatı’nın en saygın yazarlarından Arjantinli Borges, eserleriyle 20. yy.’a damgasını vurarak kendisinden sonra gelen sayısız yazarı etkisi altına almış büyük bir sanatçı. Şuna eminiz ki, tüm dünya edebiyatına katkıları son derece önemli olan bu büyük yazarı okumayan her okur biraz eksiktir.

Kendisine “iyi yazar“dan çok, “iyi okur” sıfatını yakıştıran Jorge Luis Borges’in hazırladığı “Babil Kitaplığı” adlı 30 kitaplık düşsel edebiyat öykülerinden oluşan dizi okunduğunda Borges’in ilham kaynağı olan tüm yazarları görüyor ve onun gerçekten de çok iyi bir okur olduğuna şahit oluyoruz.

Notos’un 54. sayısı Jorge Luis Borges dosyası haricinde de yine dopdolu. Notos’a Türkiye genelindeki 1000’den fazla satış noktasının yanı sıra, İdefix, D&R, Kitapyurdu, Babil ve Pandora gibi sitelerden de ulaşabilirsiniz. Derginin bu sayısının 1 Aralık 2015’ten itibaren e-dergi formatına bürüneceğini de hatırlatalım.

Dergiyi edinmenizi salık verir, keyifli okumalar dileriz.