Bilimkurgu Üstatları Ştrugatski Kardeşler Bu Kez İthaki’yle Geliyor

kiyamete-bir-milyar-yil-ust

Bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden Rus kardeşler Arkadi ve Boris Ştrugatski’nin yeni kitabı “Bilimkurgu Klasikleri” serisi kapsamında İthaki Yayınları aracılığıyla yayımlanıyor.

Ülkemizde daha önce Zor Şey Tanrı Olmak, Uzayda Piknik, İktidar Mahkumları ve Yokuştaki Salyangoz olmak üzere toplamda 4 kitapları yayımlanan Boris ve Arkadi Ştrugatski’nin yine önemli bir bilimkurgu klasiği olan 5. kitabı ön siparişte: “Kıyamete Bir Milyar Yıl.”

En ünlü eserleri konumundaki Uzayda Piknik’in ünlü Rus yönetmen Andrei Tarkovsky tarafından “Stalker” adıyla sinemaya uyarlanmış olan çok başarılı bir de filmi mevcut.

Kıyamete Bir Milyar Yıl adlı yeni çıkacak yapıtlarının konusu şöyle:

Fantastik olayları fantastik olmayan varsayımlarla nasıl açıklarsın?

kiyamete bir milyar yil boris arkadi strugatskiArkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Henüz taslak halindeyken sansürün hışmına uğrayan Kıyamete Bir Milyar Yıl ise yazarların en sıra dışı ve aykırı romanlarından biri.

Bir astrofizikçi olan Dimitri Malyanov, kendisine Nobel Ödülü’nü kazandıracağına inandığı projesi üzerine yoğunlaşmak için ailesini Odesa’ya, eşinin annesinin evine gönderir.

Ancak bir sorun vardır; yalnız kalmasına rağmen sürekli rahatsız edilir. Önce içi votka ve havyar dolu bir kutu, ardından da mini etekli güzel bir kadın kapısında beliriverir. Bu ziyaretler, bilim insanı olan arkadaşlarının da geçerken uğramasıyla sonu gelmez bir hal alır. Hepsi de çok büyük bir keşfin eşiğinde olduklarını ama aniden dikkatlerinin dağıldığını iddia etmektedir.

Acaba karanlık bir güç, bilimsel gelişmeleri engellemek mi istemektedir? Yoksa tüm bunların daha doğal bir açıklaması mı vardır? Kıyamete Bir Milyar Yıl, edebiyatın “Sorun sende değil, kâinatta!” deme biçimi.

Roman hakkında Ursula Kroeber Le Guin ve Theodore Sturgeon gibi bilimkurgu ustalarının yorumları ise şöyle:

Strugatski Kardeşler’den biri Gogol’ün diğeri ise Çehov’un soyundan geliyor ama hiç kimse hangisinin hangisi olduğundan emin değil. Bu kitapesinlikle harika.
-Ursula K. Le Guin-

Türü bilimkurgu olsun ya da olmasın, bu kitap okuduğum en iyi, en etkileyici kitaplardan biri.
-Theodore Sturgeon-

Yaklaşık 1 ay önce “Bilimkurgu Klasikleri” dizisine Frank Herbert’ın başyapıtı Dune’u yayımlayarak başlayan İthaki Yayınları, Ştrugatski kardeşlerle birlikte dizinin 2. kitabını bizlerle buluşturmuş oldu. Biz meraklı okurlar ise elbette merak ediyoruz: Bilimkurgu Klasikleri dizisi kapsamında acaba daha kimlerin kitapları yayımlanacak?

Gönlümüzde yatan isimler hiç şüphesiz Isaac Asimov, Stanislaw Lem, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, Alfred Bester, H.G. Wells, J.G. Ballard, Kurt Vonnegut Jr., Frederik Pohl, Paul Anderson, Robert Silverberg ve daha niceleri… Hep birlikte sabredip göreceğiz, lakin gerçek olan bir şey var ki İthaki Yayınları’na büyük bir teşekkür borçluyuz.

Kitabı Rusçadan dilimize kazandıran isim Hazal Yalın. Kapak resminde Şükrü Karakoç imzası bulunan eserin yayına hazırlığını ise Alican Saygı Ortanca üstleniyor. Künye bilgilerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şu anda ön siparişte olan esere 9 Ekim’den itibaren ulaşmak mümkün olacak.

Bol bilimkurgulu günler dileriz!