Ayşe Kulin’den Distopik Bir Roman: “Tutsak Güneş”

tutsak-gunes-ust

Tutsak Güneş adlı yeni romanıyla usta yazar Ayşe Kulin, hatırlamanın bile yasak olduğu distopik bir alternatif dünyaya ışık tutuyor.

Bir diktatör, polislerin ve din adamlarının esaretine girmiş bir ülkeyi anlatan bu yeni romanda, fikirleri sözlü ifade etmek, düşünmek ve hatta hatırlamak bile suç ilan ediliyor. Ramanis Cumhuriyeti adı verilen bu hayali ülkenin elbette sadece “kağıt üzerinde” adı “cumhuriyet.” Uluhan isimli bir diktatöre boyun eğmiş bu ülkede, başkaldırıysa kadınlar tarafından gerçekleştirilecek gibi görünüyor.

Ama bununla da bitmiyor. Çünkü Gökcisim adlı Güneş’i engelleyen bir cisim de tüm ülkeyi kara kışa mahkum ediyor. Onların hem psikolojik hem de fiziksel olarak bellerini iyice büküyor.

Ayşe Kulin’in önceki kitaplarında da olduğu gibi, Everest Yayınları etiketiyle gelecek Tutsak Güneş için ilk baskı 150.000 adet olarak planlanmış.

Şimdi gelin tanıtım bültenine beraber bakalım:

tutsak-gunes“Güneşimizle aramızda kara kedi gibi duran o Gökcisim, bir gün çekip gidecekti elbette. Belki çok yakındı çözüm. Kapıdaydı. O an gelene kadar bize düşen, sanki güneş gökte parlıyormuşçasına yaşamayı sürdürmekti. Hayata tutunmaktı.”

Yakın gelecekte, yeryüzünde bir ülke… Tiran ölmüş ve oğlu başa geçmiştir. Ülke, din ulemaları ve polisler ordusundan oluşan bir demir yumrukla yönetilmektedir. Katı yasalarla sınıflara ayrılan halksa, yoğun denetim ve gözetim altında yaşamaktadır. Güneşse, kimselerin nasıl, neden olduğunu hatırlamadığı bir dönemden bu yana, “Gökcisim” denilen dev bir kütlenin ardındadır. Her yer buz tutmuş, yaşam sevinci tüm canlılardan el ayak çekmiştir. Gelgelelim yıpratıcı uykusuzluğuna çare arayan bilim kadını Yuna, geçmişine, kaderine ve en önemlisi de, bir kadın olarak tutkularına sahip çıkarak, beklenmedik bir şekilde gerçekleri sorgulamaya başlar. Topluma dayatılan kuralların, değişmez varsayılan yasaların, sonu gelmez sansürün mutlak olmadığını fark eden Yuna, sorumluluğunu üstlenip, deyim yerindeyse, güneşe açılan kapıyı aralamayı göze alacaktır.

Geçmişle hesaplaşmalar, düzenle çatışan tutkular ve insanı dönüştüren aşklar… Ayşe Kulin, okurlarını sarsıcı bir gelecek hayal etmeye davet ettiği Tutsak Güneş’te, genç bir kadının unutulmaz uyanış hikâyesini anlatıyor.

Geçtiğimiz hafta çıkan bu yepyeni distopyanın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Dileriz ülkemizde bu türde eserler artar, ama olaylar azalır…