H.G. Wells’in “Kipps” Adlı Romanı Türkçede

kipps-h.g.wells-ust

Ülkemizde daha çok bilimkurgu türündeki yapıtlarıyla tanıdığımız H.G. Wells’in yeni bir romanı dilimize kazandırıldı: “Kipps (Sıradan Birinin Hikayesi)

Usta yazarın Zaman Makinesi, Efendi Uyanıyor, Dünyaların Savaşı, Dr. Moreau’nun Adası, Görünmez Adam gibi yapıtlarından çok farklı bir kulvarda yer alan Kipps adlı bu roman, ilk olarak 1905 yılında yayımlanıyor. Artie Kipps adındaki yetim birini anlattığı kitabında Wells bizleri oldukça “sıradan” karakteri tanıştırıyor.

Wells’in bilimkurgu, fantastik ve gotik alanları dışında da ne kadar güçlü anlatımlar ortaya çıkardığının en büyük kanıtlarından olan bu kitap, kimilerine göre yazarın en eğlenceli eseri.

Wells’in, okurlarına 19. yüzyıldan bir manzara sunduğu Kipps’in 1941 yılında Oscar Ödüllü Carol Reed tarafından “The Remarkable Mr. Kipps(Takdire Şayan Bay Kipps) adıyla beyazperdeye taşınan bir de filmi mevcut.

Kitabın konusu ise kısaca şöyle:

H. G. Wells, kipps h.g.wellsdaha çok Zaman Makinesi gibi bilimkurgu yapıtlarıyla tanınmış olsa da, birbirinden büyük ve önemli pek çok türde roman ve öykü yazmıştı. Türkçede ilk kez yayınlanan Kipps / Sıradan Birinin Hikâyesi, onun en eğlenceli romanı. Kipps’in portresi, yaşadığı çevrede nasıl görüldüğü, toplumsal ve ekonomik “merdivenleri” tırmanmak için başvurduğu akıl almaz yollar, yalnızca gerçekten sıradan birini tanıtmıyor bize. İnsanoğlunun bugün de değişmeyen, evrensel kurnazlığını ve saflığını tarif ediyor. Elbette, aynı zamanda karşımıza sıkı bir on dokuzuncu yüzyıl sonu manzarası çıkıyor. Bir çırpıda, eğlenerek okuyacaksınız.

Cansel Fırat’ın çevirisini üstlendiği kitap Alakarga Yayınları etiketiyle raflarda. Künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Dileriz büyük usta Wells’in daha nice eseri dilimize kazandırılır.