Dismaland’ın Resmi Olmayan Resmi Filmini İzlemek İsteyen?

dismaland-movie

Gidemedik diye sevinmeyin! Dünyanın en karamsar karamsarlık parkı Dismaland canınızı oturduğunuz yerde sıkmak için ayağınıza geldi.

Sokak sanatçılarının en meşhurlarından biri olan İngiliz asıllı Banksy’nin geçtiğimiz yaz ortasında açtığı şaşkınlık ve anarşi parkı Dismaland’ı hatırlarsınız. Disneyland’in ütopik mutluluğu başta olmak üzere günümüzün pek çok toplum sorununu eleştiren bu sıra dışı etkinlik dünya çapında ilgiyle karşılanmıştı.

Gel gelelim İngiltere’nin küçük bir kasabasında olduğundan ve sadece altı hafta açık kaldığından gidip de gezmek herkese kısmet olmadı. Banksy insanların merakını iyice kabartmak için basın mensuplarından belirli bir süre boyunca parkla ilgili haber yapmamalarını rica edince ilgi iyice artmıştı.

Sonunda 6 haftalık süre doldu, park kapandı, demirbaşları Suriyeli mültecilere giderek bir başka sistem eleştirisine katkı sağladı ve Dismaland tarihe karıştı. Ancak Jamie Brightmore adlı bir fotoğrafçı tüm parkın en can alıcı noktalarını filme çekip 3 dakikalık bir videoya sıkıştırmayı başarmış. Adını da Dismaland’ın Resmi Olmayan Resmi Filmi koymuş.

Videonun hem görüntü hem de ses açısından oldukça iç karartıcı olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Ama Jamie Brightmore’un asıl amaçladığı da buymuş zaten. Gelin kendi çalışmasını nasıl tanımladığına birlikte kulak verelim:

Banksy’nin geçmişteki tüm çalışmaları gibi Dismaland’ın genel havası cidden komik, kendinizi bulduğunuz yerin absürdlüğü karşısında gülmeden edemiyorsunuz. Büyüleyici, merak uyandırıcı ve eğlenceli bir yer. Bununla birlikte kendinizi ona kaptırmak ve altlarında yatan kimi bariz kimi örtülü kimiyse seyircinin katılımını isteyen mesajları unutmak çok kolay. Ben bu kısma dikkat çekmek istedim.

Videoda çarpışan arabalardaki ölüm, nehirdeki kurşun mülteciler, çarpık deniz kızı, Sindirella’nın devrilmiş arabası gibi parkın başlıca “eğlencesi” olan pek çok şeyi canlı olarak görme fırsatı yakalıyoruz.

İyi seyirler diyeceğim ama Dismaland’tan bile abes kaçacak. O yüzden en iyisi mi sessiz sedasız baş başa bırakayım ben sizleri.