Goodreads 2015 Okur Ödülü Adayları Açıklandı!

goodreads-choice-awards-2015

Goodreads 2015 Okur Ödülü adaylarında bu sene bilimkurgu, fantastik, genç-yetişkin alanında fantastik & bilimkurgu ve çizgi roman için kimler var kimler!

Bu yıl da okurların (bizlerin) vereceği oylarla gönüllerin şampiyonları Goodreads aracılığıyla belirleniyor! Adaylar hazır, okurlarsa parmakları Oyla! (Vote) butonunda bu sene kalbini fethetmiş kitabı bekliyor!

Hazır mısınız? Bu senenin adaylarında Türk okurları için de oldukça tanıdık yüzler söz konusu!

[stextbox id=”black”]Fantastik

Fantastik dalında bizleri acı-tatlı adaylar karşılıyor. Böyle diyoruz, çünkü yazarlarını çok seviyor olsak da buradaki bazı kitaplar uzun zamandır bekleyip de kavuşamadıklarımızdan oluşuyor.

Bakın kimleri kastediyoruz:

Dresden Dosyaları’nın uslanmaz yazarının bu steampunk eserini okuyamayacağımız gibi, Dresden Dosyaları’nda sadece 5 kitap okuyabilmiştik.

Farseer’ın yaratıcısı ve fantastik edebiyatın kraliçesi Robin Hobb, maalesef ülkemizde pek tanınmıyor.

İblis Döngüsü serinin biz hala 3. kitabını beklerken, bu 4. kitabı neler başardı neler! Bu arada 4. kitapla ilgili bazı bilgiler aktarmıştık sizlere, hatırladınız mı?

Dikenlikler Prensi ile hayatımıza Jorg gibi bir kötü karakteri başrol olarak sokan Lawrence, bu ikinci serisinde korkak ve çıkarcı bir karaktere başrol oynatıyor.

Sissoylu serisinin 2. kitabının editörlüğü yeni bitti. Bu sırada serinin 5. kitabı bize tanıdık bir sima olarak göz kırpıyor. Bir ara size bu kitaptan bahsetmiştik hani.

Fantastiğin rock yıldızı Neil Gaiman da adaylar arasında. Yazarın üçüncü kısa hikâye derlemesi olan bu kitap ayrıca Amerikan Tanrıları’nın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bir öyküsünü de içeriyor.

Geri kalan tüm adayları görmek ve oy kullanmak için sizi şöyle alalım.

[stextbox id=”black”]Bilimkurgu

Ülkemizde çok sevilmiş isimlerin devam kitaplarını bu listede görmek hepimizin yüzünü güldürdü.

Üçlemenin ilk kitabı Adalet (Ancillary Justice) ile ödüle doymadı. Geçtiğimiz haftalardaysa dilimize konuk oldu. Biz onu çok sevdik. Üçüncü kitap bakalım okurların bu yılki favorisi olacak mı?

Üçlemenin ilk kitabı olan Üç Cisim Problemi ile 2015 Hugo Ödülü’nü kucaklayan Çinli bilimkurgu yazarı, 7 Kasım’da bizlerle buluşacak. Bu sırada İngilizceye çevrilmiş ikinci kitabı Goodreads takipçilerinin oylarını bekliyor.

Yaşlı Adamın Savaşı evreninden kopamayan Scalzi, online olarak yayınladığı ve episodik olarak sürdürdüğü serisindeki bu son kitapla çok konuşuldu. Adaylığı da buna bir kanıt gibi.

Enginlik Serisi’nde biz 3. kitabı merakla beklerken, korku unsurlarıyla süslenmiş bu sürükleyici klasik bilimkurgu serisinin 5. kitabı ödüle aday oldu. Son haberlerimizde serinin giderek uzadığından bahsetmiştik. Bakalım hayranlarının ona olan sevgisi seriye yeni kitaplar eklediği gibi, ödülü de ona teslim edecek mi?

Ah, ah… Kurma Kız ile Hugo ve Nebula Ödülü’nü aynı anda kazanmış ve eseri dilimize de çevrilmiş Bacigalupi’nin yeri bizde çok ayrı. Kurma Kız nasıl bir kurguydu öyle! Nasıl vurucuydu! Bugün bile pek çoğumuzun aklında ilk günkü tazeliğinde.

Ama biz başka eserini okuyamadık. Ülkemizde o yeterince tanınmadı, ama yurtdışında bir hayli ünlü. O nedenle güçlü de bir aday. Ayrıca The Water Knife‘ın bu seneki pek çok ödülde de adaylığını konuşturduğunu unutmamak gerek.

Anathem, Elmas Çağı ve Mongoliad Üçlemesi gibi kitaplarıyla tanıdığımız Neal Stephenson yine 800 küsur sayfalık kalın bir bilimkurguyla bu yıl da ödüle aday olanlardan biri.

Silo’yla tanıyıp sevdiğimiz, ikinci kitabı Vardiya’yı dört gözle beklediğimiz başarılı ve sempatik yazarımız Hugh Howey de uzayda geçen yeni bilimkurgu romanı Beacon 23’le adaylar arasına girmeye hak kazandı. Onunla henüz tanışmadıysanız kendisiyle gerçekleştirdiğimiz video röportajımıza mutlaka göz atın deriz.

Geri kalan tüm adayları görmek ve oy kullanmak için sizi şöyle alalım.

[stextbox id=”black”]Polisiye

Kitap ödülleri olur da işin içine en eski edebiyat türlerinden biri olan polisiye dahil olmaz mı? Üstelik adaylar arasında çok yakından tanıdığımız isimler de var.

Ülkemizde İthaki Yayınları tarafından basılan ve oldukça olumlu yorumlar alan Trendeki Kız adaylar arasında bize el sallayanlardan. Kendisini yakın bir zamanda sinema filmi olarak izleyeceğimizi de hatırlatalım.

Büyük usta Stephen King’in Bay Mercedes’le başladığı yeni polisiye serisinin ikinci kitabı da adaylar arasında. Bakalım emekli polisimiz Bill Hodges bu sefer de kazanan taraf olmayı başarabilecek mi?

Cinayet romanlarının bir başka usta kalemi Tess Gerritsen de son romanıyla ödül için yarışanlar arasında.

Geri kalan tüm adayları görmek ve oy kullanmak için sizi şöyle alalım.

[stextbox id=”black”]Fantastik & Bilimkurgu (Genç Yetişkin)

Sanderson bir alanda daha aday! Firefight dilimize henüz çevrildi ve büyük bir sevinçle bağırlara basıldı. Bakalım süper güçlü insanlarla yarattığı ironi ona bu dalda ödül getirecek mi?

Biz onu devam eden Temeraire Serisi ile biliyoruz. Fantastik ve tarihi kurguyu birleştirerek ortaya harika bir iş çıkarmıştı Naomi Novik. Son dönemdeyse adından Uprooted ile çok söz ettirdi. Biz bu kitabı henüz Türkçede okuyamadık, ama yazara güvenimiz tam.

Geri kalan tüm adayları görmek ve oy kullanmak için sizi şöyle alalım.

[stextbox id=”black”]Çizgi ve Grafik Roman

Geldik mi çizgilerin ve kahramanların eşsiz dünyasına? Görmekten çok mutlu olduğumuz adaylar bizi epey heyecanlandırdı!

  • Hawkeye Vol.4: Rio Bravo

Marmara Çizgi aracılığıyla biz de onu dilimizde konuk etmeye başladık nihayet. Ancak çok yeni tanışıyoruz desek yalan olmaz. Oysa o okurların bu seneki favorisi olmak için iddialı bir aday!

  • Sex Criminals

Sevişirken zamanı durdurmak mı dediniz? Durun, gitmeyin! Gerçekten olan bu yahu!

Sex Criminals’ı dilimizde henüz okumadık, ama Sevgililer Günü Özel mini projemizde kendisinden bahsetmiştik. Ayrıca dizisi de geliyor diyorlardı, ne oldu o iş?

  • Saga 4

Ah Saga, ah! 3. cildini yana yakına bekliyoruz. Daha ilk cildinden nasıl da tavladın bizi, nasıl da Marco ve Alana’ya tutulduk! Ya Hazel? Ya robot prensler!

Saga her ödülde adından bahsettirdiği gibi, Goodreads’te de karşımıza çıktı. Şaşırmadık. Bahtı açık olsun. Eğer bu çizgi roman şaheseriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz sizi detaylı incelememize alalım.

  • Ms. Marvel Vol.2: Generation Why

Bir başka şaşırtmayan çizgi roman. İlk cildi daha geçtiğimiz günlerde dilimize kazandırıldı. Heyecan dorukta! Bakalım Kamala Khan bu macerada da bilekleri bükebilecek mi?

  • Thor Vol.1: Goddes of Thunder

Dişi Thor değil, basbayağı Thor diyoruz! Yıldırım tanrıçası Thor önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kimileri onu çok yerdi, çok saldırdı ama satışları bildiğimiz erkek Thor’u geçti. Kimliği sır gibi saklandı ve açıklandığında da oldukça tatmin edici bir yanıt oldu.

Thor’un çekicinden sakının!

  • Attack on Titan Vol.15

Animesiyle dünya fenomeni olmuş Attack on Titan’ın mangasını biz de artık dilimizde okuyabiliyoruz. Ana vatanında film uyarlaması da gelirken, mangasının dünya çapında etkisi sürüyor. İnanmıyorsanız aday listesine bakın!

Ödülü kazanamazsa kazanan eser titanlar tarafından çatır çutur yenebilir. Bizden söylemesi.

Geri kalan tüm adayları görmek ve oy kullanmak için sizi şöyle alalım.

Bu senenin adayları bizleri hem mutlu etti, hem de heyecanımızı zirveye ulaştırdı. Açıkçası kime oy versek bilemedik. En iyisi sakin kafayla bir durup düşünmek.

Ya siz? Sizin tercihleriniz hangisi olacak?

Son 5 gün, sakın geç kalmayın. Sonuçlar açıklandığında tekrar görüşmek üzere!