Diskdünya’da Sıra 4. Kitapta: “Mort”!

mort-ust

İşte bunu seviyoruz!

Delidolu Kitap yüzleri güldürmeye devam ediyor ve sözlerinde durarak Diskdünya’nın 4. kitabını da bizlerle buluşturuyor!

Niran Elçi’nin çevirisini sürdürdüğü serinin 4. adımı olan Mort’ta pek çok Diskdünya severin favorisi olan Ölüm  başrolde! Seride şu ana dek yan karakter olarak gördüğümüz ve her repliğinde büyük harflerle konuşan Ölüm’ü baş karakter olarak görme vaktimiz gelmişti zaten. Artık iyiden iyiye serideki favorilerimiz arasında zirveye oynamaması için hiçbir neden yok.

Başrolü Ölüm taşıyor demişken, hemen kitabın ismindeki bir kelime oyununa da dikkat çekelim. Mort, Ölüm ile anlaşma yapıp onun çırağı olacak bir başka ve yeni bir karakterin ismi. Ancak, buraya dikkat, Mort aynı zamanda Fransızca’daölüm” demek. Eh, Ölüm’ün çırağı olacak karakterden de daha az beklenemezdi.

Terry Prachett’ın orantısız zekası, serinin bu kitabında bize neler hazırladı dersiniz? işte tanıtım metni:

mortYsabell gülmeye çalıştı. İşe yaramadı.
“Sen Ölüm değilsin,” dedi, “yalnızca onun işini yapıyorsun.”
ÖLÜM’ÜN İŞİNİ HER KİM YAPIYORSA O ÖLÜM’DÜR. (…)
ADALET YOK, dedi Mort. YALNIZCA BİZ VARIZ.

Yakın geçmişte, sonsuzluğun büyülü evrenine uğurladığımız Sir Terry Pratchett’ın, dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan 41 kitaplık, kültleşmiş “Diskdünya” serisi, Büyünün Rengi, Fantastik Işık ve Eşit Haklar’ın ardından, Mort ile devam ediyor.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu Yayınları’nın özenli baskısıyla raflardaki yerini alan Mort’da, Pratchett, okurlarını Ölüm’ün ta kendisi ile tanıştırıyor…

Ölüm herkese gelir. Mort’a geldiğinde, bir iş teklif etti. “Bir torba dolusu çıngıraklı yılandan daha tehlikeli olan insanlardan biriydi” Mort, “Evrenin ardındaki mantığı keşfetmeye kararlıydı.” Ölmenin zorunlu olmadığı konusunda güvence verilince işi kabul etti. Ama daha kariyerinin başında Ölüm’ün çıraklığını yapmanın romantik özlemlerle uyuşmadığını öğrendi: İş işten geçmiş, aşk bacayı sarmıştı!

Diskdünya serisi, hayalgücünün sınırlarını zorlayan kurgusunun yanı sıra kuantum fiziğinden sanayi devrimine, popüler kültür klişelerinden HamletRüzgâr Gibi Geçti vb. edebiyat ve sinema klasiklerine uzanan değişik kültür unsurlarına saygı duruşunda bulunarak gerçek dünyadaki pek çok konuyla dalga geçmesini bilen göz kamaştırıcı bir edebiyat harikası…

“Kahraman barbarlar, öte dünyadan canavarlar,güzel prensesler ve ateş üfleyen ejderhalar; hepsiburada ama hiçbiri bildiğiniz gibi değil.”
-Publishers Weekly

Çevirisini Niran Elçi’nin sürdürdüğü, editörlüğünü Burhan Düzçay’ın yaptığı eserin künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada serinin devam kitaplarını görmek ve okuma rehberine göz atmak isterseniz hemen sizi Diskdünya Okuma Sırası Rehberi’ne alalım!

Ön siparişte olan kitaba kavuşma tarihimiz 6 Kasım olarak bildirilmiş. Fuarda bizlerle olacağını düşündükçe küçük bir kız çığlığıyla deliriyoruz.

Delidolu Kitap’ın hem bu hızı, hem de hızlarına rağmen korudukları kalitesi hiç bozulmasın efendim.