Kralların Yolu’nun Devamı ‘Parlayan Sözler’de Bizleri Neler Bekliyor?

words-of-radiance-ust

Fırtınaışığı Arşivi serisini orijinal dilinden takip eden, sitemiz üyelerinden Orhan Çapaş, 2. kitap olan Parlayan Sözler’de bizi neler beklediğini genel hatlarıyla, spoiler vermeden anlattı.

Brandon Sanderson’ın dünya çapında büyük ilgi gören serisi Fırtınaışığı Arşivi’ne 2 senelik bir bekleyişin ardından Kralların Yolu ile giriş yapmıştık. Herkes soluğunu tutmuş halde devam kitabı olan Parlayan Sözler’i (Words of Radiance) beklerken Akıçelen Kitaplar’dan çeviri bitti, baskı aşamasına geçilecek bilgisi geldi. Biz de kitaba bir adım daha yaklaşmışken sizler için spoiler içermeyen bir tanıtım hazırladık.

***

Brandon Sanderson’un Fırtınaışığı Arşivi serisinin her kitabı ana karakterlerinden birine odaklanıyor. Serinin ikinci kitabı Parlayan Sözler ise bir soylu ailesinin kızı olan Shallan’ın kitabı olarak yazılmış. Shallan bir yandan ailesinin finansal durumunu kurtarmaya çalışır ve içine düştüğü macera devam ederken diğer yandan da flashbacklerle geçmişiyle ilgili sorulara cevaplar getiriyor. Shallan bu sefer daha hareketli bir akışa sahip. Her fırsatta kıvrak zekasını kullanıp güçlüklerin üstesinden geliyor. Oldukça büyük bir şoktan sonra bile yoluna devam etmeyi başarıyor. Geçmişiyle ilgili bilgilerse büyük sürprizler içeriyor. Yeni macerası onu beklenmedik yerlere sürüklerken, o da güçlerini öğrenemeye çalışıyor ve her ince ayrıntısını incelemek isteyeceğimiz bilgileri keşfediyor.

Bir önceki kitabın hakim karakteri olan Kaladin, geçmişini öğrendiğimiz ilk kitapta bir hekim adayıyken önce yetenekli bir komutana, sonra da ihanete uğrayıp esire dönüşmüştü. Kralların Yolu’nun sonundaki muhteşem finalden sonra köprü ekibiyle birlikte bu sefer Yüce Prens Dalinar’ın koruması oluyor. Bunu zaten ilk kitabın sonunda görmüştük. Köprü 4 ekibi yeni dünyalarına alışmaya çalışırken Kaladin de kendi iç yolculuğunda daha eski hislerinin dinmediğini fark ediyor. Yeni sorumlulukları ve eski hayal kırıklıkları arasında gidip geliyor sürekli. Soylu sınıfıyla hesaplaşma içgüdüsü dinmemişken, onların entrika dolu dünyalarının tam ortasına düşüyor. Yeni çevresine alışmaya çalışırken oldukça büyük bir sürpriz, görevinin sorumluklarını tekrar sorgulamasına sebep oluyor. Daha sonraysa Kaladin’in ne kadar harika bir savaşçı olduğunu hatırladığımız sahneleri okuyoruz. İlk kitabın finalindeki bölüm kadar heyecan verici bir kapışmayı seyrederken kendinizden geçeceğinize eminim.

Şahsi favorim olan Dalinar ise sonunda ipleri eline alıyor. Kralların Yolu kitabında Dalinar, öldürülen kral abisinin mirasını ve ailesini korumaya çalışıyordu. Kaynağı belli olmayan görülerin sonrasında yüce prens ülkesini ve tüm dünyayı kurtarmak için sonu belirsiz bir görev üstleniyordu. Arkasından savaşa gitmek isteyebileceğimiz kalitede bir yüce prens olan Dalinar, eski hatalarını da kabullenip artık mücadeleye girişiyor. Dalinar’ın görüleriyse devam edip birçok soruya cevap sunarken yenilerini de ortaya çıkarıyor. Eski büyük savaşçı, artık diplomasiyle soyluların entrikalarıyla başa çıkmaya çalışırken yaklaşan tehlikeye karşı insanlarını hazırlamaya da uğraşıyor. Sonsuz fırtına geliyor ve Dalinar hazırlanmak ve mümkünse onu engellemek için her yolu denemeye hazır.

Gözü yaşlı, amansız katil Szeth ise ilk kitapta gördüğümüz kadarıyla dünya ülkelerinin yöneticilerini öldürüyordu. Yine ilk kitapta sonradan yeni bir efendi bulmuştu. Şimdi de yeni efendisinin planlarını gerçekleştirmek için görevlerini takip ederken yavaş yavaş bazı gerçekleri görmeye başlıyor. Varlık sebebinin gerçeğine yüz çevirebilir mi? Izdırap dolu hayatına katlanabilir mi? Yoksa başka bir yol mümkün mü? Durdurulamaz bir fırtına gibi efendisinin görevlerini gerçekleştirirken kendi iç dünyasındaki mücadelesi de devam ediyor.

Bir önceki kitaptaki gibi ana bölümlerden sonra ara bölümler yine bizi bekliyor. Bu kısımların birinde tanıtılan Lift karakterine özel ilgi göstermemiz gerekiyor gibi. Daha sonraki serilerde ana karakterlerden biri olacak Lift için, serinin yurt dışındaki fanatiklerini karakterin özelliklerinin etkilediği söylenebilir.

Sanderson’ın diğer kitaplarındaki dünyaları da içeren ve tüm kitaplarını aslında tek bir evrende toplayan sistem olan Kozmer (Cosmere) evreni için yepyeni kapılar açılıp oldukça önemli ayrıntılar açığa çıkıyor. Parlayan Sözler, Kozmer evreni hakkında en yoğun bilgi veren kitap olma özelliğine sahip. Satır aralarına ustalıkla yerleştirilmiş küçük ayrıntılar sayesinde, serinin kendi hikayesi dışında, arka planda tüm diğer Sanderson kitaplarını da kapsayan başka bir olay örgüsü seçilebiliyor. İlk kitabın ikinci kısmının başlarında okuduğumuz “mektup” bölümlerine cevap niteliğinde başka bir mektup yine parça parça veriliyor. Kozmer evreni bilgilerinin ana kaynaklarından biri kabul edilen bu yazılar heyecan verici ayrıntıları ortaya çıkarıyor.

Sanderson’un Fırtınaışığı Arşivi serisinin ikinci kitabı Parlayan Sözler, okurları tarafından oldukça beğenildi. Piyasaya çıktıktan bir hafta sonra New York Times Bestseller listesinin zirvesine yerleşti. Sürekli kendisini geliştirip daha iyi kitaplar yazmaya çalışan yazar şu anda aynı serinin üçüncü kitabı üzerinde çalışıyor.