Goodreads Okur Ödülü 2015 Adayı “Kızıl Kraliçe” Şimdi Türkçe!

kizil kraliçe ust

Goodreads 2015 Okur Ödülü galipleri henüz açıklanmadı, ama adaylarından biri bu süre zarfında dilimize çevrildi bile.

Bu sene Genç Yetişkin edebiyatında, Fantastik & Bilimkurgu dalında yarışan ve yarışına halen devam eden Kızıl Kraliçe, Pegasus Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Bir üçlemenin ilk adımı olan eser, insanların kan rengine göre sınıflandırıldığı distopik bir düzeni konu ediyor. Böylece bu aralar yükselişte olan genç yetişkin türünde distopik düzenler kurgularına bir yenisi daha eklendi.

Kan rengi demişken, bu kavram oldukça manidar, belirtmeden geçmeyelim. Her ne kadar asil sınıfı burada mavikanlı değil de gümüş olsa da, yazarın bu küçük göndermesini görmemek ne mümkün?

Bakın Kızıl Kraliçe bize genç yetişkin okurlar için nasıl bir kurgu vadediyor:

kizil kraliceİnsanların Kana Göre Sınıflara Ayrıldığı, Bir Düzen… Büyülü, Tanrısal Yetenekleriyle Diğerlerine Hükmeden Gümüşler, Onların Gölgesinde Hayatta Kalmaya Çalışan, Sıradan Kızıllar… İktidar Tehlikeli Bir Oyundur. Peki, Kazanmak İçin Ne Kadar Kan Kaybetmek Gerekir? Kanla Bölünmüş Bir Dünyada, Kazananı Belirsiz Bir Varoluş Mücadelesi…

Mare Barrow’un dünyasında kanın rengi, varoluşun biçimini belirlemektedir. Doğaüstü yeteneklerle donatılmış Gümüşler, köle gibi çalıştırdıkları ve savaşta ölüme gönderdikleri Kızıllara hükmetmektedir.

Yoksul bir Kızıl kasabasında yaşayan on yedi yaşındaki Mare, talihsiz olaylar sonucu bir Gümüş sarayında çalışmaya başlar. Ancak Kızılların başkaldırı hareketini örgütleyen Kırmızı Muhafızlar’ın davasını ateşleyecek kıvılcımın kendi parmaklarının ucunda ol-duğunu fark edince bambaşka bir oyunun ortasında kalır. Yalanlar üzerine kurulu bir düzende Kızılların Gümüşlere, bir prensin diğer prense ve Mare’nin kendi kalbine karşı mücadele ettiği bu tehlikeli oyunda tek mutlak gerçek, ihanettir.

“Romantizm ve devrimin çarpıştığı, iktidar ve adaletin düelloya çıktığı, içinizi yakacak, hayal gücünüzü ateşleyecek bir macera.”
-USA Today-

“Aveyard, muhteşem bir evren yaratmış. Irk eşitsizliği, refahın adaletsiz dağılımı, çevre kirliliği, savaşlar, siyasi yozlaşma ve medyanın ürkütücü gücü gibi sorunları yansıtan bu evrenin içine çekileceksiniz.”
-VOYA-

“İstikrarsız bir dünyada, güçlü bir başkahraman.”
-Booklist-

Çevirmenliğini Onur Kınacı Birler’in üstlendiği eserin editör koltuğunda Begüm Berkman Padar var. Eserin künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.