2015 TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçlandı

2015 tbd oyku yarisma

Türkiye Bilişim Derneği’nin bu yıl 17.’sini düzenlediği Bilimkurgu Öykü Yarışması’nın galipleri açıklandı.

1998 yılından beri her yıl düzenlenen ve bu sene konusu “Bilim ve teknolojiden güç alan dünya düşleri” olarak belirlenen geleneksel TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nın sonuçları açıklandı.

Yarışmaya hak kazanan öyküler Murat Başekim, Bülent Akkoç, Barış Emre Alkım, Kadir Yiğit Us, Ümit Dagci, Cenk Tezcan, Erdal Naneci ve Ersin Taşçı’nın oluşturduğu jüri tarafından değerlendirilmişti. Peki bu jürinin kararı ne oldu?

Birincilik ödülünün sahibi, “Eşçip adlı öyküsüyle Burçin Tetik oldu. Tetik, toplumumuzdaki erkek egemen yapıyı bilimkurgusal bir sosla harmanlayarak eleştirel bir öyküyle ödülün sahibi oldu.

İkincilik ödülüyse Tevfik Uyar‘ın oldu. Bilim yazarı olan Uyar, “Yüz Elli” adlı öyküsüyle, insanın kendi var oluşuna olan takıntısı ve buna anlamlar yükleyişini tiye alıyor.

Tevfik Uyar, 2013 ve 2012 yıllarındaki yarışmalarda da ikinci olmuştu. TBD tarafından vazgeçilmez bir isim oldu sevgili Uyar.

Üçüncülükse Özgür Tırpan‘ın “Tarak” adlı öyküsüne gitti. Aklın egemenliğindeki bir düzende sevginin gücünü anlatan Tırpan, böylece bu derecenin sahibi oluyor.

Bu senenin ödülleri bunlarla da kalmadı. Emel Altay’ın “Laleli’den dünyaya… Laleli’den dünyaya…” ve Akın Çokuğurluel’in “Ütopya” adlı öykülerine mansiyon ödülü verildi. Bu senenin en genç finalisti olan Ruken Asya Çiftçi, “Durdu” adlı öyküsüyle jüri özel ödülünü kucakladı.

Hem kazananları, hem de katılan herkesi tebrik ediyoruz. Bakalım seneye bizleri hangi isimler ve hangi yaratıcı öyküler bekliyor olacak.